Изложбата на световноизвестния художник Зураб Церетели, който на 4 януари ще стане на 87 години, продължава да бъде в топ 3 на културния афиш в София. Графиките и пластиките, представяни в столичната галерия „Графикарт“ от международния експерт Стефан Стоянов – куратор на Церетели за Европа и САЩ, ще могат да бъдат разглеждани още няколко седмици. Специална визита при закрити врата беше организирана за посланика на Грузия у нас Тамара Лилуашвили, която се оказа отдавнашен почитател на своя сънародник.

Стефан Стоянов споделя интересни факти от общуването си със Зураб Церетели. „Когато имах честта да му гостувам в Москва, той ме изтощи със сякаш неизчерпаемата си енергия, въпреки сериозната възрастова разлика между нас. Графикът му започва в 6 и 30 и приключва в 22 и 30. Рисува между деловите срещи в оглавяваната от него Руска академия на изкуствата. Два пъти в седмицата води безплатни курсове за талантливи деца и младежи“, разказва Стефан Стоянов за 86-годишния маестро, сред чиито най-големи колекционери са Робърт де Ниро и Жерар Депардийо.

Още през 60-те години на миналия век Пабло Пикасо споделя за грузинеца: „Виждам в Зураб Церетели велик живописец - той прекрасно чувства цвета, обобщава формата“. Церетели има изключително място в световното арт пространство с огромния си брой монументални творби в Русия, САЩ, Европа, Южна Америка, Азия. Негова е статуята на Петър I в Москва, „Доброто побеждава злото“ - пред сградата на ООН в Ню Йорк, 175-тонната „Сълза на скръбта“ в Байрон, САЩ, в памет на загиналите при атентати на 11 септември, паметникът на Гогол в Рим и стотици други.

Зураб Церетели е наследник на грузинския княз Алексей Церетели, който през 1876-а и 1877-а ръководи консулствата на Руската империя в Одрин и Пловдив. След Берлинския конгрес влиза в международната комисия, съставила устава на Източна Румелия. 
Паметник на княз Алексей Церетели има в Батак, където той разследва зверствата на турците след Априлското въстание, на него е кръстено и пловдивското село Церетелево.

Следващите изложби на Зураб Церетели, по които в момента работи Стефан Стоянов, ще бъдат в един от най-елитните музеи на Париж и в Националната галерия на Пекин.