Апелативният съд във Франция потвърди глобата в размер на 4000 евро на Жерар Депардийо за шофиране в нетрезво състояние.

За пореден път актьорът не се яви в съда. Той е в Китай за преговори за нов филм, съобщи неговият адвокат, като добави, че клиентът му няма да обжалва.

65-годишният Депардийо бе арестуван през ноември 2012 г., след като падна от скутера си. Измереното количество алкохол в кръвта му тогава беше повече от три пъти над законовото ограничение. Той бе призован в съда, но изслушванията бяха отлагани, защото той многократно не се яви.

Актьорът бе осъден задочно през юни. Присъдата беше глоба в размер на 4000 евро и отнемане на шофьорската книжка за срок от шест месеца. Той успя да избегне отнемането на френската си книжка, като я замени с белгийска и по този начин получи правото да шофира безпрепятствено във Франция.

Смятан за един от най-добрите актьори на своето поколение, Депардийо се снима във филми като "Зелена карта", "Сирано дьо Бержерак" и поредицата "Астерикс и Обеликс". През последните години той се прочу освен с актьорския си талант и с поведението си извън екрана.

През ноември 2012 г. той обяви, че ще живее в чужбина, след като социалистическото правителство на президента Франсоа Оланд поиска да наложи данъчна ставка от 75 на сто върху годишните доходи в размер на повече от един милион евро. Той получи жителство в Белгия и поиска гражданство от руския президент Владимир Путин. Това негово решение предизвика противоречия заради приятелските отношения на актьора с Путин и чеченския лидер Рамзан Кадиров, пише БГНЕС.