„Повелителят на мухите“ от Уилям Голдинг или една от най-обичаните класики на всички времена се завръща отново на български език, за да ни напомни за загубата на невинността и злото, което се крие във всеки от нас.

Новото луксозно издание с твърди корици ще зарадва читателите със специална изненада – предговор от легендата Стивън Кинг, който не е публикуван до момента на български език.

Мрачната антиутопия на Уилям Голдинг е откровено жестока и шокираща книга, която безкомпромисно вдига завесата, скриваща мрака в човешкото сърце.

Как добрите хора стават зли и къде се размива границата между добро и зло, между свобода и откровено насилие?

Когато самолет катастрофира на самотен остров, единствените оцелели са малка група момчета. Първоначалните им опити да намерят помощ от цивилизования свят и правилата, които си измислят, за да оцелеят, бързо биват забравени и преминават в неподозирани жестокости. Вината и срамът пораждат още насилие, а там, където законите на съвременната цивилизация не важат и се намесват тези на природата и инстинктите, остава само един въпрос – след като децата са спасени от възрастните, кой всъщност ще спаси самите възрастни?

Заглавието „Повелителят на мухите“ идва от буквален превод на името Велзевул – библейски демон, чието име означава „принц на летящите твари“ или „принц на мухите“. Романът е екранизиран два пъти, а през 1983 г. Голдинг получава Нобелова награда за литература.

„Един ден, след като двайсет минути бях вадил и връщал книги от рафтовете на секцията, озаглавена ЗА МЛАДИ ЧИТАТЕЛИ, библиотекарката се доближи и ме попита какво точно търся.

Отговорих на въпроса с въпрос – може би случаен, може би продиктуван свише, но той промени остатъка от живота ми. „Имате ли истории за това какви са децата наистина?“, попитах.

Тя помисли, после отиде до секцията ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА ЗА ВЪЗРАСТНИ и извади тънко томче с твърди корици. „Опитай това, Стиви. Но ако някой попита, кажи, че си го избрал сам. Иначе може да загазя.“

Стивън Кинг