Ню Йорк. Летище „Кенеди”. В претъпканата зала за заминаващи се сблъскват мъж и жена.

След кратка разправия всеки тръгва по пътя си. Мадлин и Джонатан никога не са се срещали, може би и никога не биха се срещнали отново... ала докато си събират нещата, те разменят мобилните си телефони.

Когато откриват това, вече са разделени от 10 000 километра: тя държи цветарски магазин в Париж, a той – ресторант в Сан Франциско. Поддават се на любопитството и всеки от тях разглежда джиесема на другия. Оказват се свързани с тайна, която смятат, че отдавна са погребали...

„Повикът на ангела” е отличен пример за жанрова амалгама: комбинирайки по блестящ начин прийомите на романтиката, трилъра и мистерията, френският топ автор Гийом Мюсо, едно от най-продаваните имена на Европа, зашеметява читателите си с първокласно развита фабула и режещ като бръснач стил на писане. За почитателите на Мюсо това едва ли е изненада – той е известен с разнородния си като тематика и изпъстрен с изненадващи обрати начин на разказване и именно това с годините успя да му спечели завидна слава дори и извън Стария континент.



Лудешката интрига и чудесно изградените персонажи на „Повикът на ангела” превръщат книгата в отлично допълнение към библиографията на Мюсо, който за пореден път е надскочил себе си, предлагайки ни да надзърнем в един смайващ и хипнотизиращ кът на развихреното му въображение. Действието на романа напомня на шахматна дъска, а събитията и образите са разпръснати из страниците като черно-бели фигури, впримчени в разплитането на загадки от миналото и в преодоляването на опасности от настоящето.

Мюсо е роден през 1974 г. в Антиб, Франция. Започва да пише още като студент. Когато е деветнайсетгодишен, прекарва няколко месеца в Ню Йорк, където работи като продавач на сладолед. Скоро след това обаче за завръща в родината си, препълнен с творчески идеи, но първо завършва икономика и става преподавател по специалността, а едва след това се посвещава на писането. Сюжетите му често смесват свръхестествените елементи с класически съспенс похвати. До този момент е издал над дузина бестселъри, които по света са продадени в милиони екземпляри. Творчеството му е преведено на близо 40 езика, а по няколко от произведенията му са заснети филми. Познат е на българските читатели с „И след това...”, „Ще бъдеш ли тук?”, „Защото те обичам” и „Хартиеното момиче”.

„Повикът на ангела” е по книжарниците от 16 януари.