Златна табелка ще окичи гримьорната на покойния актьор Чочо Попйорданов.

Колегите му от трупата на Народния театър "Иван Вазов" искат да я поставят на вратата, където култовият Хъш се е приготвял за излизането на сцената.

"Златното" признание ще бъде финансирано както от хазната на театъра, така и от джоба на артистите, които още не са превъзмогнали мъката по любимия си колега, съобщи България днес.

Чочо Попйорданов си отиде на 5 май 2013 година, като остави незарастваща рана в душите на театралите. Не минава и ден, без актьорите от "Иван Вазов" да не се сетят за някоя от шегите му или за комичните ситуации, на които често бил инициатор. Големият Чочо си отиде по нелеп начин - след като се подхлъзна на гроба на майка си и получи черепно-мозъчна травма, която се оказа фатална.

Тази години Чочо Попойорданов бе удостоен посмъртно с наградата "Икар" от Съюза на българските артисти за чест и достойнство. Със съдействието на Столична община, архивите на театрите и близките приятели, колеги и роднини на Чочо бе открита и временна изложба в негова памет.



Безсмъртната душа на големия актьор остава в театъра, убедени са от трупата. Затова именно там името му се споменава по-често от всякога 3 години след кончината му.

Идеята за златната табелка с името на Чочо била подкрепена и от новия директор на театъра Мариус Донкин. Нещо повече - той предвижда и други промени в Народния. Иска да кръсти трите сцени на театъра и репетиционните с имената на велики български актьори.

Засега само една от залите носи името на Апостол Карамитев, а другите са назовани "Север" и "Юг" в зависимост от местоположението си в сградата. Вместо това те ще бъдат наричани с имената на великите актьори от трупата на Народния Ружа Делчева, Ирина Тасева, Любомир Кабакчиев, Магда Колчакова, Андрей Чапразов, Спас Джонев, Георги Георгиев-Гец и други.