Махмуд Ал Байруми напусна MasterChef по bTV след като претърпя крах като капитан на отбор и отговорник за кухнята в ресторанта на Chef Андре Токев, а след това под сериозен емоционален стрес приготви твърде тежко ястие с пъдпъдък и сметанов сос със синьо сирене. Строгото и справедливо жури го изпрати с убеденост, че 9-годишната му дъщеря, която го е записала „за най-хубавата приказка“, се гордее с него! А той обеща, че сега започва неговото бъдеще в кухнята и готвенето.



В студиото на „Преди обед“ по bTV Махмуд определи изживяването MasterChef като голямо и за цял живот, сподели, че се радва, че е изживял тази „арабско-българска магия“. Като своя основна грешка отчита своята притеснителност, която отдава на всички трудности, с които се е сблъскал по пътя от родния Кувейт до сегашния си живот в Бургас. През 1990 г., когато той е на 12 години, напуска Кувейт заедно със семейството си, само 3 месеца след като Садам Хюсеин поема властта. При липса на ток и вода, със старта на войната в Залива, те се възползват от 15-дневната свободна зона за евакуация. На границата с Ирак преминават през зона на разруха, в която буквално заобикалят взривени танкове и останки от армията. С риск за живота си и с безспирните сълзи на майка му и сестрите му, те изминават повече от 1000 км., докато стигнат зона на сигурност. Познавайки България от ученическите лагери в Кувейт, родителите му решават, че страната ни е най-близката точка от Европа и се захващат с търговия в Бургас. Спомените му от първите дни тук са за топъл прием от страна на децата, които веднага го нарекли Мишо. От тогава животът му минава в спортната зала и на работа в хранителен магазин и продажба на дрехи. След това среща съпругата си на концерт на Слави, влюбват се от пръв поглед и припознава България като свой дом. През 2000 г. родителите му и едната му сестра решават да се върнат на изток и се установяват в Сирия, а той и новото му семейство ги посещават като гости. В момента близките му са пръснати по света – майка му и едната му сестра са в Дамаск, другата му сестра е в Швеция, а третата – в Германия. За съжаление баща му е станал непряка жертва на войната в Сирия, тъй като сърцето му не е издържало на гледките след бомбандировка.



Махмуд живее в България от 25 години и все още няма гражданство. Според него документалните процедури са му попречили да легитимира живота си в страната. След бомбандировките, момчето с голямо сърце от Кувейт получава форма на дислексия, която му пречи да вземе езиковите изпити. Високият тон при разговор и конфликт също са пост-травматичен ефект върху психиката му и до ден днешен. След многократни апели към институциите, той няма никакво гражданство. И въпреки липсата на самочувствието на „гражданин“, той вече е много по-уверен в кулинарните си способности.