Издателство „Изток-Запад“ и Националният литературен музей имат удоволствието да Ви поканят на представянето на книгата „Завръщане“ от Змей Горянин.

Събитието ще се състои на 25 февруари, четвъртък, от 17.30 часа във „Високото пространство“ на ул.“Ангел Кънчев“ 37, ет.4 (къща музей „Никола Вапцаров“).

Премиерата на "Завръщане" е замислена като акт от голямото завръщане в българската култура на талантливия и плодовит писател, автор на повече от 50 книги с исторически разкази, повести и романи, нежни стихове, хиляди остри сатири, произведения за деца.

На вечерта на Змея за пръв път ще бъдат показани неговите уникални миниатюрни ръкописни книжки, изписани с брилянтен калиграфски почерк, саморъчно оформени и подвързани от автора си, негови рисунки и "змейския" му екслибрис, майсторските му филигранни дърворезби, дори малката му лаборатория по фитотерапия... Ще бъдат експонирани преписът на Кондиката на Бачковския манастир, считана за изгубена, преди да бъде открита в НЛМ, както и постъпилите през последните 5 години дарения на неизвестни ръкописи, които дообогатяват профила му.

Артефактите на многостранната творчество на Змей Горянин ще бъдат представени ансамблово - и по класическия музеен начин - в оригинал, на фона на постерна изложба, и с модерна презентация на Милена Катошева. Вечерта ще води проф. Михаил Неделчев, а за Змея ще говорят Катя Зографова от НЛМ и Любен Козарев от "Изток-Запад".