Ракията става модерно градско питие. Проучванията показват, че напитката все по-често се консумира в заведения и ресторанти и бавно се превръща в елемент от модерната култура и присъства дори в множество коктейли. Тази тенденция няма да подмине и шестото издание на Балканския фестивал на ракията и спиртните напитки, който се провежда в София този уикенд.


На него ще бъдат представени над 300 родни и чужди разновидности на напитката. Барманско шоу и авторски коктейли с ракия, пък са подготвили на бара на „Стралджанска“ мускатова ракия. Техни бармани са Александър Симеонов и Николай Вангелов. Александър има над 15 години опит в сферата на миксологията. Участник е в многобройни национални и международни конкурси. Финалист и носител на няколко титли на най-престижните бармански състезания. Николай Вангелов е едно от най-известните лица в бранша и със сигурност най-атрактивният флеър барман в България. Той е международен състезател и носител на множество титли. Алекс и Ники са подготвили уникални коктейли със „Стралджанска“ като ще съчетаят деликатния мускатов вкус на напитката с български подправки.


„Все по-често може да открием ракията в коктейли, но това не е тенденция, от която трябва да се плащат производителите, тъй като именно тя би могла да послужи за популяризирането на напитката“, смятат от “Вила Ямбол“, които произвеждат „Стралджанска“ ракия. Тя се прави от сорта Мускат Отонел. Ракията отлежава в дъбови бъчви, произведени от Странджански дъб, който е със специална структура и характеристика. Любопитна подробност е, че „Вила Ямбол“ е единствената изба със собствен цех за производство и рециклиране на бъчви. Технолозите на избата вярват, че именно качествения български дъб обогатява и формира финалните нюанси в аромата и вкуса на „Стралджанска“ ракия. Рецептата е семейна и се е съхранявала от поколение на поколение. Финално блендираната ракия е със средна възраст 12 месеца.

Продуктово позициониране