Водещият на "Преди обед" Сашо Кадиев поднесе емоционално извинение на ЛГБТ обществото, след като преди това получи обвинения за трансфобски и расистки изказвания. Причина за това стана негово изказване в ефира на предаването, засягащо промените в половите обръщения в някои британски болници, където думите майка и кърмене вече не се използват. Зрители го нарочиха и заради въпроса кой е чувал за световен африкански поет. 

Днешното издание на "Преди обед" бе прекъснато, за да бъде излъчено подготвеното извинение на водещия. В дълбоко емоционален тон той поднесе извиненията си, като подчерта, че е възпитават в точно обраното на обвиненията - толерантност към различните. Като пример за убежденията си той даде многобройните гостувания в предаването му на представители на ЛГБТ обществото.
"Искам да се извиня за думите, с които емоционално коментирах информация, която поднесох некоректно в ефир. Неволно засегнах хора, които дълбоко уважавам. Хора, с които съм израснал, които са част от най-близкото ми обкръжение", каза Кадиев.

"В нашето предаване ние много често сме давали трибуна на различни непривилегировани групи, често сме коментирали теми, които разкъсват обществото. Контрастни теми. Теми, които поляризират обществото. В студиото ни са гостували представители на ЛГБТИ+ групите и на много други малцинствени групи, въпреки че за мен няма групи. Всички сме едно. Всички сме едни и също, макар че примера, който дадох миналата седмица беше малко по-различен, за което дълбоко съжалявам, защото съм си позволил да бъда емоционален и некоректен. Това не трябва да се прави", извини се водещият в ефир.

В писмото, публикувано на сайта Genderland, се посочват два примера за расизъм и един за трансофобия. Такива са думите на водещия: "Как те променят лексиката на едно човечество в името на това да обслужваме едни хора, които са решили, че ще правят карнавал у тях?” и "Ти чувал ли си за афроамерикански поет от висша… от световна величина?”.
В извинението си Кадиев казва: "Единственият белег на цивилизованост във времето, в което е живеем, е толерантност. Всички ние да бъдем толерантни и разбиращи към ближните."