Романът на Илия Троянов „Власт и съпротива” (ИК „Сиела”, превод от немски Любомир Илиев) бе публикуван за пръв път в Германия, където получи номинация за най-добър немскоезичен роман. Година по-късно книгата излиза в превод на български език. Сливайки действителни събития и фикция, Троянов разказва история за достойнство и подлост, за предателство и възмездие.

„Власт и съпротива” е книга, писана методично и задълбочено, тя се базира на разкази на свидетели и жертви на тоталитарния режим в България, както и на реални документи, вплетени във фикцията. Константин, бивш боец на съпротивата, и Методи – агент на Държавна сигурност, държат повествованието изпънато като струна, която всеки миг ще се скъса от напрежение. Единият, дисидентът, прави опит да взриви паметник на Сталин през 1953 г., след което се озовава в ареста, изправен пред мъчителя си – именно Методи. Въпреки че са бивши съученици, офицерът е безмилостен и техният двубой продължава много след края на комунистическия режим. Отделните глави във „Власт и съпротива” носят заглавия на години (1944-а разказва) и така разгръщат широка историческа панорама, простираща се от страшните години на комунистическата власт до днешно време. Всеки от героите е страж на своята истина – Константин иска да разкрие безчинствата на властта по онова време, а Методи – да запази агентурното си минало в тайна и в същото време да запази своите привилегировани позиции и след промените.



Настоящият роман на Троянов не е първото му произведение, посветено на съпротивата на тоталитарния режим. Преди няколко години документалният му филм „Напред, но нека никога да не забравяме. Балада за български герои”, предназначен за немскоезична аудитория, разказа за лагерите в България по време на комунизма. Макар да е живял едва 7 години в България, в интервю пред Дойче веле Троянов споделя: „В България аз се ориентирам много добре, както във времето, така и в пространството. Същевременно съм достатъчно „чужд” и България не може да ми замъгли погледа. С други думи, навярно забелязвам неща, които един местен човек няма да забележи – просто защото гледам тази страна хем с вътрешен, хем с външен поглед”. Авторът критикува националната амнезия и смята, че романът му ще предизвика реакции на преосмисляне на последните 60-70 години от българската история.

Илия Троянов пристига в София, за да представи романа „Власт и съпротива”. Премиерата е днес от 19 часа във Vivacom Art Hall.

Илия Троянов „Власт и съпротива”,ИК „Сиела”, 2016 г., превод от немски Любомир Илиев