Книжен център „Гринуич” и издателство „Триада” Ви канят на представянето на новата книга на Гергина Дворецка, сборника със стихове „Балада за птицата Феникс”.

Премиерата ще се състои на 6-ти февруари от 18:30 в книжен център „Гринуич”.

Авторката е дългогодишна журналистка в БНР, създател и водещ на съществуващото вече близо 24 г. предаване за евроинтеграция „Европа без граници” по програма „Христо Ботев”. Същевременно досега е издала 6 книги с поезия и проза. По нейни стихове са създадени песни, изпълнявани от Лили Иванова, Асен Гаргов, Тони Димитрова, група „LZ”, Асен Масларски и др.

В „Балада за птицата Феникс” са включени стихове, писани през последните години, както и непубликувани досега творби, представени в цикъла „Неизбрани стихотворения”.

Издател: Петър Величков
Редактор: Мартин Христов
Художник: Любомира Славкова
Снимки: Владимир Дворецки
Художествено оформление: Огнян Илиев
Предпечатна подготовка: Митко Ганев

Литературният критик Георги Цанков пише за стихосбирката:

„Макар с десетките си благородни културни занимания, Гергина Дворецка често да гони поезията си от всекидневието, ето че стихът се завръща при нея триумфално - по-нежен и по-изповеден от всякога. В "Балада за птицата Феникс" създателката на чудесните стихове за изгубената майка, за природата, за обграждащата ни красота великодушно прощава за "дланите си обгорени", отдава се на тъжните и щастливите спомени, изгражда пестеливо и неповторимо образа на лесно ранима, но горда и човечна наша съвременичка.”

Гергина Дворецка е създател на първото българско предаване за европейска интеграция през 1990 г. Автор e на стихосбирките „Понякога е обич“, „Човекът, когото си чакал“, „Шарени думи“, „Сняг и нежност“ и съавтор на изданието „La francophonie vue et vécue par les journalistes bulgares“. Книгите й с проза са „Славянско танго“ и „Откриването на Дагоберта“.