Преподавателят в Софийския университет „Св. Климент Охридски” доц. Георги Бърдаров е победител в първия по рода си риалити формат за дебютиращи писатели в България – „Ръкописът”.

Авторът на „Аз още броя дните” спечели в конкуренция със 72-ма участници, чиито романи в продължение на три месеца се състезаваха в предаването на БНТ.

Ръкописът на Георги Бърдаров ще се превърне в роман и ще бъде публикуван от издателство „Сиела”, за да стигне до читателите през февруари 2016 г. „Аз още броя дните” разказва история за любовта между мюсюлманин и християнка по време на обсадата на Босна и Херцеговина през 1992 година. Контрактът бе връчен на Георги Бърдаров от изпълнителния директор на „Сиела” Веселин Тодоров.

„Радостта ми от тази победа е детска, като на малчуган, който току-що е спечелил мач”, бяха първите думи на доц. Бърдаров. Той бе поздравен на сцената от всички участници във формата, както и от журито, което в продължение на 12 седмици оценяваше представянето им в различните литературни изпитания – писателите Ваня Щерева, Захари Карабашлиев и Владимир Зарев. „Всеки един от участниците напълно заслужаваше да спечели и да бъде на моето място сега, защото сме много силен екип и се надявам издателствата да ги подкрепят. Може би дотук ме доведе моята консистентност в целия формат и това, че с текстовете показах най-разнообразни лица”, допълни победителят във формата.



„БНТ ще представи останалите пет романа, достигнали до финала, пред издателите в България с помощта на Асоциация „Българска книга”, защото екипът смята, че всички те заслужават да бъдат публикувани”, заяви програмният директор на БНТ 1 Севда Шишманова. Сред тях е и най-младият участник във формата – 21-годишният Денис Българанов.

Част от участниците, екипът на „Ръкописът”, писатели и интелектуалци изгледаха снощи на живо последния епизод в литературния клуб „Перото” в Националния дворец на културата.

„Победител в този формат е медията която създава контекст на литературата. Най-важното, което направи „Ръкописът” е, че създаде общност от хора, споделящи общи ценности и преживявания”, каза водещият на предаването – драматургът и писател Георги Тенев.

Продуцент на “Ръкописът” е БНТ, режисьор - Милко Лазаров, а изпълнителен продуцент – "Ред Карпет“.



ТОВА Е ГЕОРГИ БЪРДАРОВ
Георги Бърдаров е доцент в Геолого-географския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски". Той е зам.-декан на факултета и ръководител на катедрата по Социално-икономическа география. Автор е на десетки научни и популярни разкази. Трикратен победител в състезанието за оратори, презентатори и разказвачи „Майстор на думите”.
Преди две години разказът му „За петата ракия или колко е хубав животът” се превърна в най-четения български разказ в интернет. Дългогодишен сценарист на няколко телевизионни предавания. Гордее се с произхода си от с. Кулата и е фен на футболния отбор на Уругвай.