Тленните останки на автора на световноизвестния роман "Сто години самота" Габриел Гарсия Маркес ще бъдат пренесени от Мексико в колумбийския град Картахена, в който писателят е започнал творческия си път, съобщи АП.

Властите на щата Боливар постигнаха съгласие със семейството на писателя за мястото, на което ще бъде препогребан. Останките на Маркес ще намерят покой в един от манастирите в историческия център на града.

Това е любопитно, защото според британеца Джералд Мартин, който е биограф на Маркес, писателят никога не е бил религиозен, но е уважавал вярванията на другите. "Той нямаше религиозни идеи, а беше по-скоро хуманист", казва Мартин.



Маркес почина през април 2014 година в Мексико на 87 години. Той е известен не само в Латинска Америка или испаноезичната част на света, но и в много други страни. От родната Колумбия Маркес си тръгва в края на 50-те години на XX век заедно със съпругата си Мерседес Барча и сина Родриго. Три години след това му се ражда втори син - Гонсало.

Маркес има Нобелова награда за литература. Неговите произведения "Сто години самота", "Есента на патриарха" и "Няма кой да пише на полковника" са преведени на много езици и са любими на различни поколения, пише БГНЕС.