Mashup – това е последният писък на модата в лекия жанр. Или иначе казано - музикален букет от няколко песни. През последните седмици поп-фолк звездите се надпреварват кой ще събере повече гледания и харесвания в платформата за видеосподеляне YouTube със своята интерпретация на микс от стари хитове. С подобни проекти се разписаха някои от най-оборотните изпълнители в сферата, сред които Ивана, Преслава, Десислава и Джена. Най-пресният пример пък е набеденият за Христофор Колумб в чалгата Милко Калайджиев.

Мустакът на Републиката забърка микс от 8 песни от репертоара си, включително „Да пием за неверните жени“ и „За да те забравя“. Най-специалното попълнение в mashup обаче е парчето „Любовна биография“, защото е посветено на неговата съпруга Маргарита.

Впечатление прави, че последните mashup произведения на звездите са с техни собствени песни, докато първоначално те залагаха на чужди хитове от зората на поп-фолка. Старт на вълната даде Преслава със свои любими песни, като „Спомен“ на Мария и „Още миг моя“ на Руслан Мъйнов. За два месеца време тя събра над 8 милиона гледания в YouTube, или иначе казано, си спечели 8000 долара само от въртенето онлайн. Причината - по груби сметки минималната сума, която един роден артист получава за 1000 гледания, е около 1 долар, научи „Монитор” от сигурни източници в музикалния бранш.

Първа с mashup от свои хитове пък блесна чаровното миньонче Десислава. За 4:27 минути време тя смеси фрагменти от „Две сърца“, „Дотук“, „Бели нощи“, „Мила моя, мили мой“, „Завинаги“, „Не вярвам“, „Просто забрави“ и „Птица скитница“. За по-малко от месец изпълнителката събра близо 2 милиона и половина гледания, което й носи около 2470 долара. Феновете на изредените поп-фолк звезди призовават за нови mashup, като засега единствено Преслава има два в актива си.

С подобни проекти се опитват да изпъкнат и не дотам популярни или вече залезли от звездния небосклон представители на лекия жанр като Мира, Цветина, Валентина и Тереза.