Преслава направи впечатляващо изпълнение на космическата песен на България "Излел е Дельо Хайдутин". В "Като две капки вода" тя влезе в образа на прочутата Валя Балканска и поднесе изключително вълнуващо и красиво обичаната българска песен. Фолк изпълнителката не скри респекта си както към именитата народна певица, така и към шедьовъра, прославил страната ни по света.

Преслава получи адмирациите на журито и силна подкрепа от публиката, а самата тя се просълзи от силната емоция.

"За пореден път си казах, че стъпвайки на сцената, искреността е най-добрата стратегия. От сърце ти благодаря, че си на тази сцена и по такъв скромен начин присъстваше през цялото време и не прояви его, и аз наистина научих много от теб в този аспект" - сподели Дони, който даде и най-висока оценка за превъплъщението на Преслава.

През 1977 година родопската песен "Излел е Дельо Хайдутин"с гласа на Валя Балканска е включена в Златната плоча на американските космически апарати "Вояджър 2" и "Вояджър 1" като музикално послание от Земята към далечния космос. Сред хилядите песни от цял свят, "Излел е Дельо хайдутин" триумфално спечелва борбата и полита на борда на двете космически сонди към необятната шир на Вселената. 60 000 години песента ще броди из Космоса, търсейки хуманоиди, способни да разчетат посланието от планетата Земя, пише signal.bg.

Първите варианти на "Излел е Дельо Хайдутин" са записани от легендарния Георги Чилингиров и от Надежда Хвойнева - солистка в Мистерията на българските гласове. Записът на Валя Балканска е осъществен от американския изследовател на българския фолклор Мартин Кьонинг. В края на 60-те години той прави записи на оригинални български народни песни, една от тях е тази на Валя Балканска. След сериозна селекция и обсъждания, Карл Сейгън се спира на изпълнението на Валя Балканска. В златния диск, изстрелян в космическото пространство пише „Дельо хайдутин“ – песента на една овчарка, пише signal.bg.

Сн. Като две капки вода