На 1 септември (четвъртък) от 11:00 часа в Литературен клуб „Перото“ ще се проведе пресконференция по повод тридесетото юбилейно издание на тазгодишния Новогодишен музикален фестивал.

„Преводът – сладка мъка?“ – разговор с български преводачи за работата им върху книгите от поредицата „Дунав - обединени в литературата” на издателство „Гея-Либрис” ви очаква в четвъртък (1 септември) от 18:30 часа.

На 7 септември (сряда) от 19:00 часа ще бъде представена книгата на Димитър Михайлов – „Кръстопът или безизходица: Сложният избор пред Близкия изток”.

В четвъртък (8 септември) от 18:00 часа НБУ гостува на „Перото“ с Международно лятно училище по превод.

Бойко Ламбовски ще представи книгата си „Аутисо“ на 9 септември (петък) от 19:00 часа в Литературен клуб „Перото“.

Център за приобщаващо образование (ЦПО) – неправителствена организация, чиято основна цел е да помогне на колкото може повече деца да учат и играят заедно със своите връстници организира събитие на 12 септември (понеделник) от 11:00 до 13:00 часа, което ще се състои при затворени врата.

В петък (16 септември) от 10:00 до 14:00 часа се организира Литературно кафе по случай първия рожден ден на Литературен клуб „Перото”, на което ще присъстват издатели и писатели.

На 16 септември (петък) от 19:00 часа ще се състои церемонията по връчването на Литературни награди „Перото” 2016 за принос към българския литературен контекст.

В понеделник (19 септември) от 11:00 часа ще се състои пресконференция по повод кино-литературния фестивал CineLibri. За втора поредна година организаторите ще ви направят част от своеобразния празник на книгите и киното, вдъхновено от тях.

Поп-ъп картинната книга на Мария Наблатанова – „Бели мечки за черни дни“ ще бъде представена в „Перото“ на 19 септември (понеделник) от 19:00 часа.

„Бащата” на „театъра на сетивата”, колумбиецът Енрике Варгас ексклузивно пристига у нас по специална покана на „Театър на сетивата София”, чийто вдъхновител и първоучител е той, за да премине през последния им спектакъл „CREAtorium – лабиринт в лабиринта”, който ще провокира зрителите в НДК и през септември и октомври. В София Варгас ще проведе тридневен уъркшоп, представящ разработвания от него уникален поетично-театрален език. Преди това обаче, на 20 септември (вторник), всички, които желаят, ще могат да се видят лично с него на среща-разговор в Литературен клуб „Перото”. Началото е от 15:00 часа, а входът е свободен.

Катерина Евро представя книгата си „Тетрадка за рецепти и спомени. Книга за любовта, семейството, приятелите, хубавата храна и още нещо”, по случай 60-годишния си юбилей. Събитието ще се състои на 26 септември (понеделник) от 19:00 часа.
Във вторник (27 септември) от 19:00 часа ви очаква „Джаз и литература” – вечер посветена на 20-годишния юбилей на Малко театро Будапеща и 25-годишния юбилей на списанието за културен и обществен живот.

От 16:00 до 18:00 часа на 28 септември (сряда) в „Перото“ ще бъде представена Програма Достъп до Информация: Връчване на награди по случай Международния ден на правото да знам.

Николай Гроздински – Грозни ще представи книгата си „Клаустрофобии“. Събитието ще се състои на 28 септември (сряда) от 19:00 часа.
Книгата на Лудвиг фон Мизес – „Всесилната държава“ ще бъде представена в „Перото“ на 29 септември (четвъртък) от 19:00 часа.