Младежи от цяла България ще получат лично от президента Росен Плевнелиев почетни значки и сертификати като символ на отговорността към личностното си развитие.

25-имата младежи са част от общо 180 участници, включили се в Международната награда на херцога на Единбург. Програмата работи в България от 2014 г. насам под патронажа на държавния глава Росен Плевнелиев. Събитието с отличените през изминалите месеци участници ще се проведе на 13 януари от 16.00 ч. в Централнния военен клуб в София.

Международната награда на херцога на Единбург е водещата младежка програма за личностни постижения в сферата на неформалното образование. Ученици и студенти на възраст 14-24 години участват в програмата на три нива: Бронз, Сребро и Злато. Участниците във всяко ниво си поставят амбициозни цели в направленията доброволчество, физическа активност и практически умения и взимат участие в приключенско пътуване. Инициативата предизвиква младите хора да развиват самодисциплина при определяне и постигане на цели, формиране на лидерски качества и умения за работа в екип, както и да усъвършенстват физическата си активност.

“Тези ценни качества са от съществено значение за личностното и професионално бъдеще на младите хора, а от там и за развитието на България. Това е и основният повод през 2014 година да основем организация, която да развива Наградата в България”, споделя Любомира Велчева, изпълнителен директор на фондация “Международна награда на херцога на Единбург – България”.

За една година представителството на Наградата в България лицензира 27 организации, които предоставят на младежи възможност за участие в програмата. Обучени бяха Лидери (наставници), които работят индивидуално с участниците в Наградата. Вече над 180 младежи от страната участват в програмата и всеки ден постигат своите индивидуални цели.

Отличените участници имаха възможност да комуникират с различни ментори, да развиват умения, да спортуват, да участват в доброволчество. Не на последно място, те преживяха незабравимо приключенско пътуване сред природата, като постигнаха ниво Бронз и на 13 януари т.г. ще получат награди за постиженията си.

“Силно вярваме, че такива успехи трябва да се показват и разпознават в обществото, в което живеем. Не само за да покажем на младите хора, че ценим усилията им, а и защото те са прекрасен пример как трябва да се преследват целите, защото с увереност и с постоянство усъвършенстваш себе си всеки ден!”, коментира Любомира Велчева.

За Наградата:

Международната награда на херцога на Единбург е основана във Великобритания през 1956 г. от съпруга на кралица Елизабет II, Негово Кралско Височество Херцога на Единбург. Наградата вече e глобална инициатива, като повече от 8 милиона младежи от 144 страни са взели участие в инициативата.

В България Наградата официално стартира в началото на 2014 г. под официалния патронаж на президента на България Росен Плевнелиев и има подкрепата на много бизнес организации.

Снимка: Булфото