По информация на "Ройтерс" ще бъдат пуснати 15 статуетки "секънд хенд" на търг. Колко ли ще струва да си купите "Оскар".

Аукционът ще се състои на 28 февруари и ще представлява най-голямата колекция от статуетки на Академията, предлагана някога на търг. За да си купите Оскар трябва да отидете в аукционна къща "Нейт Д. Сандърс" от Лос Анджелис.

Продават се наградите на: Херман Манкевич за сценария на филма "Гражданинът Кейн" от 1941 г,  "Оскар"-ът за най-добър филм за 1933 г., присъден на филма "Кавалкада", както и статуетките за монтаж и оригинална музика за класическата лента "Най-добрите години от нашия живот" от 1945 г.

Участниците ще могат да наддават и за операторския "Оскар" на Грег Толанд за черно-бялата лента "Брулени хълмове" от 1939 г.

Рекордната сума от 2 милиона долара е печалбата, която се очаква да се достигне от продажбата.Събитието е интересно и имайки в предвид факта, че статуетките не могат да бъдат продавани от носители на "Оскар". Това гласи правило на Академията - отличените със статуетки могат да ги продат само за 1 долар и то не на друг, а обратно на Академията.

Наградите "Оскар" изключително рядко се предлагат на търг. С цел да спре публичните продажби, през 1950 г. Академията за кинематографично изкуство и наука въвежда правило, забраняващо на носителите на престижното отличие да продават статуетките си. Те могат да ги предлагат само на Академията срещу номинална сума от един долар.

Покойният Майкъл Джексън е дал над милион и половина долара на подобен търг - за статуетка за най-добър филм за 1939 г. за "Отнесени от вихъра".