Изборът на профилна снимка във Фейсбук е нещо сериозно. Това е „лицето” с което ще се представите пред бившите съученици, бившите гаджета и семейните приятели, които сте добавили.

Имиджът, който ще създадете изцяло се определя от снимката, която подберете.

Обикновено хората смятат, че снимката която са подбрали е някакъв вид индивидуално представяне, но това съвсем не е така.

Представяме ви 10 от най-неподходящите типове снимки, които хората избират за свой аватар във Фейсбук.

Всяка от тях изпраща сигнали, за които рядко се замисляме. И въпреки, че има някои подразделения и вариации, повечето от снимките в социалните мрежи попадат в една от следните категории:

Портрет

Как да го разпознаете: ясна снимка на субекта до кръста (или по-високо), която включва цялото лице.

Какво казва тази снимка за вас: че сте нормален, здраво стъпил на земята възрастен, който е уверен във външния си вид. Доста сте скучен, така да се каже. Ако пък е снимка само на лицето, авторска снимка или друг тип рекламен материал, значи сте работохолик нарцисист. Ако е автопортрет, вие сте леко дразнещ. Ако на снимката сте по бански, най-вероятно изглеждате секси, но изпитвате несигурност.

Високо и далече

Как да я разпознаете: субектът е толкова далеч от апарата, че дори се чудите дали въобще има човек на снимката, а ако се окаже че има, чертите на лицето му са практически неразличими.

Какво казва тази снимка за вас: вие сте уединен човек, който не обича да се показва насам-натам и всеки дръвник да знае как изглежда. Много е вероятно да сте леко срамежлив и резервиран преди да ви опознаят. Или е това или сте надебелели, направили сте си пластична операция и не искате злите ви бивши съученички да узнаят, че не е протекла съвсем по план.

Твърде близо и без фокус

Как да я разпознаете: субектът е толкова близо до фотоапаратът, че успявате да видите само част от лицето му.

Какво казва тази снимка за вас: вие се стремите хората да мислят, че се опитвате да останете инкогнито във Фейсбук, но истината е че стремите точно към това и го маскирате с нещо като псевдо артистизъм. Когато сте били по-малък/малка, сте имали някакъв дефект (безизразен поглед, акне, непоправимо злепоставяща прическа) и все още не сте преживели тормоза от съучениците. Сега сте от хората, които винаги стоят сами на партита, не защото сте срамежливи, а защото когато заговорите, хората бързо се изнервят.

Снимка от албум

Как да я разпознаете: снимка на субектът от неговото/нейното детство, без значение дали снимката е непринудена или училищна, във всички случаи субектът е накарал майка си да я изрови от някоя кутия на тавана.

Какво казва тази снимка за вас: вие сте човек, който смята че всичко в миналото, задължително е по-добро от настоящето. Продължавате да слушате същата музика, да носите същите дрехи и да обичате същите неща, които и в училище/гимназията и най-вероятно никога няма да се промените. Не сте постигнали кой знае какво и сте изглеждали много по-добре на юношеските си снимки.

Панаир на домашните любимци

Как да я разпознаете: снимка на домашния любимец на субекта, обикновено без субекта.

Какво казва тази снимка за вас: зависи от вида на животното, което е снимано. КОТКА: вие сте жена без гадже; КУЧЕ: вие сте гей без гадже; ЗМИЯ: вие сте тинейджър или детметъл привърженик; РИБА: прекалявате с риалитито "Истинският свят"; ДЕЛФИН: вие сте странна риба; ХАМСТЕР: вие сте Ричард Гиър; ЕДНОРОГ: вие сте страхотен; ЗАЕК: Кой гледа зайци вкъщи по дяволите? Ти си откачалка!

Семейна снимка

Как да я разпознаете: снимка с децата на субекта и/или бебе, обикновено субектът липсва от снимката.

Какво казва тази снимка за вас: единственото нещо, което сте успели да постигнете в живота си до този момент е да си имате дете. Преди бяхте душата на компанията и винаги в крак с модата, и имахте много приятели, но сега всичко, което сте в състояние да обсъждате са наакани гащи, гърнета и Телетъбис. Но не унивайте, работата на майката/бащата е възможно най-отговорната, която съществува. Не, сериозно говорим. Честно. Дам, така си е.

Сватбената снимка

Как да я разпознаете: мъж, жена, рокля, смокинг, сещате се. Дори и гей сватба да е, когато видим сватбена снимка, няма начин да не я разпознаем.

Какво казва тази снимка за вас: иска ви се всички да си мислят, че сте станал възрастен. Улегнали сте и животът ви се е превърнал в епизод от Фемили Гай. Вече не преслушвате баровете за лесна бройка. Не разбира се, сега сте женен. Освен това, сте изцяло ограничен от връзката си и вече нямате собствени приятели. Също така е възможно да сте похарчили доста за сватбената церемония и сега тъща ви ви мрази.

Поп култура

Как да я разпознаете: проявява се в различни форми: картинка на измислен герой, концерт, филмов плакат, обложка на книга, известна личност. Всъщност това включва всичко друго, което не е въпросният субект. Дори да сте го направили с иронична цел, това няма значение.

Какво казва тази снимка за вас: страдате от липса на индивидуалност. Определяте себе си (и другите) единствено на база изборът им на развлечение, дали става дума за телевизия, музика, научна фантастика, литература или нещо друго. Разговорите с вас са като списък от цитати от филми от страницата на IMDb, освен това бъкате от безполезна информация за разни ваши хобита. Притежавате поне две тениски с глупава щампа.

Артистичното портфолио

Как да го разпознаете: това е снимка, чиято идея е да бъде артистична, но някакси винаги не й се получава. Няма значение дали субектът присъства в снимката или не. Много често е издържана в черно и бяло.

Какво казва тази снимка за вас: тръбите наляво и надясно че сте актьор, писател, фотограф, или художник, но в действителност сте сервитьор, блогър, барман, работите в Мак Доналдс или сте домакиня. Освен ако някой не е открил сметка на ваше име, в която безвъзмездно да се трупат пари, най-вероятно за година ще изкарвате точно толкова пари, колкото сте прахосали за такса в държавният колеж по изкуства, който сте посещавали. Освен това ви грози опасност от херпес.

Снимка от купон

Как да я разпознаете: субектът, обикновено в компания, очевидно на купон. Възможно е да държи някаква напитка, да отпива от нея, да пуши масур, да държи свирка, да танцува или да прави муцки на снимащия, или да прави други физиономии за пред камерата.

Какво казва тази снимка за вас: вие сте млад и глупав, и със сигурност поне веднъж ще ви уволнят от работа заради снимка качена във Фейсбук. Често се поддавате на влиянието на приятелите си и сте използвали седалката на тоалетната чиния не по предназначение поне три пъти през изминалата година. Един ден ще съжалявате за тази снимка и вероятно ще я подмените със сватбения си портрет, а по-късно със снимка на детето ви в първи клас.