Програма за фестивала Зона Култура 5-7 юни:

5 юни

Communication room (ул. Константин Стоилов №2)

На 5 юни от 19 часа Златин Орлов ще представи своя нотариален пърформанс "Вярно с оригинала".

Изхождайки от правната постановка за легализиране на преписи на документи с печат „Вярно с оригинала”, авторът ще направи портрети на всичките си гости. Златин Орлов е роден през 1986 г. в София. Завършва Национална художествена академия, София, специалност Метал. Има няколко самостоятелни изложби до момента - изложба скулптура и живопис в галерия „Индустриална 11“ – 2011г., изложба живопис в галерия „Агора“ – 2009г. Наградена творба става част от постоянната експозиция на Националната художествена галерия, София - 2009г. В рамките на Зона Култура Фест Златин Орлов представи и изложбата „Изработена за конкретната локация“.

7 юни

UnderGara (Централна ЖП гара София)


На 7 юни между 12:00 и 19:00 часа Фрийрън България традиционно ще провокира публиката с отворени тренировки, покриващи основните движения и философия на спорта. През последния ден от фестивала – 8-ми юни, ще се проведат открити тренировки и демонстрация от треньорите за завършване на деня на специално изградено трасе. Демонстрацията ще започне в 18:30 часа.

Хладилен завод, вътрешен двор (ул. Индустриална 11)

Двора на хладилен завод ще се оживи с Vintage Lovers Party, организирано от Lindy Hop и Rockabilly.bg. Между 15:00 и 21:00 часа в събота посетителите ще могат да се включат в уъркшопи за винтидж грим, прическа и стил. Ще се проведат уъркшопи по суинг танци: Шим-Шам. Музиката през целия следобед ще бъде тематична и публиката ще може да послуша и танцува на живо изпълнение на суинг.

Communication room (ул. Константин Стоилов №2)

В събота ще можете да се запознаете и с инсталацията на Аблена Георгиева „Къде сме…?“ между 18:00 и 21:00 часа. “Къде сме” е кратък визуален коментар на редица събития и тенденции, случващи се в обществото. Тенденции, които обаче не ни показват добри практики, филантропски проявления или заразен оптимизъм. Не, този път акцента пада върху онези проявления, които ни плашат, но удобно подминаваме, защото са несъвместими с така модерната апатия. Тези, за които си затваряме очите и запушваме ушите, тези, за които претендираме да са част от нечий друг свят, от чужда реалност.

Аблена завършва Националната художествена академия, София, специалност “Книга и печатната графика” през 2009. През 2011 успешно защитава и магистърската си степен в същата специалност. Междувременно изучава графичен дизайн и илюстрация в L’ecole Estienne в Париж. Участва в редица изложби в София, Франция и Англия, а през 2011 е част от резидентската програма на Cite des Arts, Париж. От 2009 година работи в областта на графичния дизайн и илюстрацията.

Фабрика за градско изкуство (стокова борса „Зимница“, ул. Владайска река 204, ет.4)

На 7 юни от 19:00 часа Фондация АРТ.Е и Сърджан Кръстевски имат удоволствието да ви поканят на ревю спектакъл “500 ГРАМА СТИЛ“ в рамките на фестивала Зона Култура. Спектакълът е със специалното участие на Милица Гладнишка. Работата си по тази колекция Сърджан Кръстевски поставя във връзка с природата, която „неуморно унищожаваме и която неуморно ни показва, че нищо не е в състояние да я спре. Природата, която внасяме в домовете си, която обичаме. Природата в която откриваме себе си“.

Събитията от програмата на фестивала Зона Култура, заедно с подкрепата на Столична община имат за цел да превърнат София и Югозападен регион в „Европейска столица на културата 2019“.