Габрово и Шумен ще се превърнат в истинско средище на съвременната японска калиграфия.

На 4 ноември в Габрово ще се проведе автентична демонстрация по калиграфия от 17.30 ч. в художествена галерия „Христо Цокев“. В Регионалния исторически музей в Шумен пък на 6 ноември ще бъде представена изложба, изобразяваща красивия и изпълнен с емоции калиграфски свят на изключителния японски калиграф Кихачиро Нишиура. Официалното й откриване ще бъде от 17.30 ч. Изложбата ще остане там до 30 ноември. Входът и за двете събития е свободен.

Акцент на изключителната изложба ще бъдат избрани произведения на Ботев и Яворов, които майсторът калиграф представя в превод на японски език, силно впечатлен от деликатността и мощта на сърдечните тревоги, както и от силата на волята, изразени в поезията на двамата български поети.

Изложбата включва и традиционни калиграфии, както и маслени платна с древни писмени знаци и талисмани. Красивият и изпълнен с емоции калиграфски свят на Нишиура ще бъде показан пред жителите и гостите на Шумен, като в деня на официалното ѝ откриване, както и в Габрово, авторът ще направи демонстрация на своето изкуство пред публика.



Кихачиро Нишиура е не само изтъкнат калиграф, но и майстор на чайна церемония, икебана и изкуството за поднасяне на аромати кодо. Той е потомък на Нишиура Енжи, основател на училището за керамика, което бе признато както в Япония, така и в чужбина за изключителната си техника и артистичност.

Потопен в традиционната японска култура от ранно детство, Кихачиро пресътворява света на японската култура и изкуство чрез своя уникален стил на базата на древната философия на Еките. Неговите изложби се посрещат с истински ентусиазъм в Япония и Съединените щати.

Двете събития са част от 26-ите дни на японската култура и се организират от посолството на Япония в България в партньорство с община Габрово и Регионален исторически музей – Шумен.

За Дните на японската култура в България


Дните на японската култура се организират в Република България от Посолството на Япония от 1990 г. За двадесет и шеста поредна година българската публика има възможност да се докосне до древното и съвременното лице на богатата японска култура.