На 9-ти юни излиза „Проклятието на Дейн“, класически детективски роман, дело на един от основоположниците на жанра – Дашиъл Хамет!

Публикуван за пръв път през 1929 г., „Проклятието на Дейн“ (превод: Жечка Георгиева) е представителен за творчеството на писателя трилър, подплатен с напрегнато очакване и интригуващи обрати. Хамет ловко въвлича читателите в разбулването на семейна мистерия, свързана с кражбата на един диамант. Частен детектив от агенция „Континентал“ се наема да разплете зловеща паяжина от лъжи, грабежи и убийства, в основата на които лежи предполагаемо проклятие...

За автора:
Самюъл Дашиъл Хамет (1894-1961) е смятан, наред с Реймънд Чандлър, за създател на черния детективски роман, отличаващ се с „корави” детективи, още по-коравия им речник, циничен поглед към реалността, фатални жени и други компоненти, които водят началото си от романи като „Проклятието на Дейн“. Мнозина свързват името му с жанровата класика „Малтийският сокол“, а едноименният филм с участието на Хъмфри Богарт оправдава признанието на „Ню Йорк Таймс”, че Хамет е „един от най-талантливите автори на мистерии за всички времена”.