Поклонението пред големия български актьор Тодор Колев ще бъде на днешния 17 февруари.

Ще можем да си вземем последно сбогом с него  в Народния театър "Иван Вазов".

Абсолютно неповторим, изключителен, джентълмен, мечтател и Господин Любимец на публиката – с тези думи описват близки и колеги големия Тодор Колев. Той почина на 15 февруари на 73-годишна възраст, след дълго боледуване, предаде БГНЕС.

"Абсолютно съм сигурна в това, че по-малко цветно става около нас. Той знаеше нещо за българите, за българския национален характер, което май ... никой друг не знае", каза за Тодор Колев пред БГНЕС Бина Харалампиева, режисьор, директор на МГТ "Зад канала". Тя го определи като невероятен професионалист и посочи, че невероятно последователно преследвал всеки детайл, докато не постигне пълно покритие с онова, което си е намислил, че трябва да стане. Тя даде за пример постановката "Всяка година по същото време", в която Тодор Колев играе с Анета Сотирова. "Когато играеха тази пиеса с Анета, аз си спомням, че му бях казала, тъй като той слагаше сини лещи: Абе защо слагаш тези сини лещи в театъра невинаги се усеща цветът на окото? А той каза: Има хора, които ще го видят под някакъв ъгъл, искам пълно покритие с онова, за което съм на сцената", спомни си Бина Харалампиева.

Тодор Колев бе изключителен актьор, който остави голямо наследство, филми, музика, роли в театъра. Той беше един актьор с изключителен чар и заразителност, сподели актьорът Валентин Танев. Играеше по брилянтен начин и с лекота. Толкова поколения са пели неговите песни и са гледали неговите филми и ако някои от по-младите са пропуснали това, нека да потърсят в Интернет, да потърсят дискове, да чуят музиката му и да видят, не може да се разказва за това, което той правеше, каза още Валентин Танев.

Българският театър наистина се сбогува с един актьор, който е легенда, който е свързан с голяма част от неговата история, с едни от най-интересните му режисьори, с едни от най-интересните образи въобще в театъра и киното, каза от своя страна театроведът проф. Виолета Дечева.

Тя разказа за тясната му работа с Крикор Азарян в областта на българската драматургия. "Сега те ще се намерят. В този смисъл бих казала, че най-интересните роли на Тодор Колев са свързани точно с българската драматургия. За ролите му в киното … няма някой, който да не се сети за "Опасен чар", за образа, който той създаде на мошеника от късния социализъм, много хора сега ще се сетят къде е идеологията на много от съвременните мошеници. Големите актьори имат тази дарба да откриват неочаквани страни от човешката личност и времето, в което живеят и всяко нещо, което Тодор Колев изигра сега ще ни бъде, както казва Хамлет "летопис на времето", разказа още проф. Дечева.

Актьорът Ивайло Христов описа Тодор Колев като джентълмен, поет, мечтател, винаги с надежда за любов – така както описва Чаплин своя герой. "Големият актьор е и човек, няма как тия две неща да бъдат разграничени", каза Ивайло Христов. Той е категоричен, че само един истински човек, колкото и високопарно да бъде сега в момента това, може да бъде и голям актьор.

Според Ивайло Христов в театъра младите могат да учат от усета на Тодор Колев, който той имал за характер. "Страхотен усет за характер, страхотен, той бе просто страхотен талант". Филмите на Тодор Колев ще продължат да бъдат уроци по актьорско майсторство на всички, които искат един ден да се качат на сцената.

Тодор Колев, роден на 26 август 1939 година в Шумен, завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ Кръстьо Сарафов. В театъра едни от най-известните му ролите са на Марин от "Лодка в гората" от Хайтов, Шаманов в "Миналото лято в Чулимск" от Ал. Вампилов и много други.

Участва в над 30 игрални филма. Едни от най-запомнящите му роли са във филмите "Цар и генерал", "Двойникът", "Господин за един ден", "Опасен чар". Популярност му донесе и превъплъщаването на водещ в телевизионни предавания, най-известното сред които беше шоуто "Как ще ги стигнем с... Тодор Колев" по БНТ през 90-те години на миналия век.

След демократичните промени в края на 1989 година Тодор Колев се включи активно в политиката. Той бе депутат във Великото народно събрание от листата на СДС. За участието си в сините редици е назначен за съветник по въпросите на културата в посолството на България в Канада. Тази длъжност той напуска след една година - през 1992.

В началото на 1999 година Тодор Колев издаде и автобиографична книга - Варненското софиянче от Шумен. През 2011 година Тодор Колев получи награда ИКАР за изключителен принос към българския театър.