Eдин от най-красивите супермодели на 90-те – канадката Линда Еванджелиста, сподели в своя профил в Инстаграм, че е била „брутално обезобразена“ заради рядък страничен ефект след козметична процедура, на която се е подложила преди 5 години, пише "Монитор".

С това тя обясни изчезването си от светлините на прожекторите в модната индустрия. 56-годишната Линда, известна в най-силния си период на подиума и с изказването „Не ставам от леглото за по-малко от 10 000 долара“ (хонорар за участие), обвини обезобразяващата процедура за своя отшелнически живот напоследък. В изявлението си тя разказва, че е била „трайно деформирана“ след процедурата CoolSculpting за намаляване на мастните клетки, която дала рядък обратен ефект – опасност, за която тя твърди, че не е била предупредена. Ето защо сега ще търси правата си в съда.

Еванджелиста е развила парадоксална мастна хиперплазия – рядък, неотчитан досега неблагоприятен ефект от криолиполизата, който е докладван при 0,0051% от 1,5 милиона процедури CoolSculpting, извършени по целия свят. При това състояние третираната област става по-голяма вместо по-малка в седмиците след процедурата. Тя може да остави „безболезнена, видимо увеличена, твърда, добре очертана маса“ под кожата.



Изявлението на супермодела гласи: „Днес направих голяма крачка към поправяне на една грешка, на която съм жертва и пазех в тайна повече от 5 години. За моите последователи, които се чудеха защо не работя, докато кариерата на моите връстнички процъфтява: причината е, че бях брутално обезобразена от CoolSculpting процедурата на Zeltiq... Процедурата направи обратното на обещаното. Тя увеличи, а не намали мастните ми клетки и ме остави трайно деформирана дори след две болезнени, неуспешни коригиращи операции. Останах си, както го описаха медиите, „неузнаваема“.

Според модела тя не е била коректно предупредена за потенциалните странични ефекти, свързани с процедурата. „Развих парадоксална мастна хиперплазия или ПМХ, риск, за който не бях информирана преди процедурите... ПМХ не само унищожи поминъка ми, това състояние ме изпрати в цикъл на дълбока депресия, дълбока тъга и предизвика в мен най-дълбоките чувства на отвращение към себе си. В процеса се превърнах в отшелник...

Това съдебно дело за мен е крачка напред, за да се отърва от срама си, и излизам публично с моята история. Толкова съм уморена да живея по този начин. Бих искала да изляза през вратата с високо вдигната глава, въпреки че вече не приличам на себе си“.

Постът на Линда Еванджелиста предизвика вълна от съчувствие сред почитателите и приятелите й в модната индустрия. Креативният директор на Moschino Джереми Скот написа: „Ти си и винаги ще бъдеш супермодел, а сега добавяш и супер модел за подражание заради куража да напишеш всичко това. Обичам те“. Синди Кроуфорд се обърна към нея: „Линда, твоята сила и истинска същност са завинаги разпознаваеми и емблематични. Браво!“.

„Изисква се огромна сила и смелост, за да напишеш всичко това. Искрено мога да кажа, че се разплаках, четейки... Не само защото знаех в сърцето си, че по някакъв начин тихо преживяваш нещо дълбоко лично и тревожно, но и защото си помислих за всички белези, които животът оставя върху всички нас, независимо дали физически или емоционални, и колко дълго страдаме най-вече в тишина и сами.

Толкова е важно и красиво, когато някой излезе от сянката и е брутално честен и истински. Благодаря ти, че си красива отвътре и отвън“, написа нейната колежка и приятелка Хелена Кристенсен.

Наоми Кембъл, която беше на върха на славата си по едно и също време с Линда, също откликна: „Аплодирам те за куража и силата ти да споделиш своя опит и да не си вече негов заложник... Знаеш, че те обичам... Ние те обичаме и сме тук за теб, винаги до теб... Не мога да си представя емоционалната болка, през която си преминала през последните 5 години, сега си свободна от нея.

Помни коя си и какво постигна и твоето влияние върху живота на хората, които си докоснала и продължаваш да оказваш това влияние до ден днешен, споделяйки историята си. Гордея се с теб и те подкрепям във всяка твоя стъпка“.