В забързаното ежедневие, сред всекидневните проблеми и неотложни задачи, се оказва, че не ни остава време да проявим нежност и доброта.

“Нежен и добър съм, но стресът не ми позволява да го показвам.” Този е първият извод, който се набива на очи от международно представително проучване в 17 европейски страни, сред които и България, за всекидневните прояви на нежност, доброта и любезност.

А дали е така? Колко от вас наистина смятат, че стресът ги спира да проявяват нежност към близките, колегите, приятелите? Дали забързани и вглъбени в собствените си проблеми нарочно подминаваме протегнатата ръка?

Според проучването повече от половината българи са убедени, че страната ни би била по-добро място за живеене, ако хората са по-мили помежду си. Но едва 40% споделят, че проявяват нежност и доброта повече от веднъж на ден. Това признание ни нарежда на 9-о място в Европа и с него повече се вписваме в групата на поляци, румънци, австрийци, белгийци и германци...

А замисляли ли сте се колко е лесно да покажете, че сте мил и добър човек? Достатъчна е само една усмивка или добра дума отправена към непознат на улицата. Една минута внимание насочено изцяло към ваш колега или приятел, към неговите интереси и занимания.

Любопитно, но сякаш за българина подобна проява на нежност и внимание не е в реда на нещата, ако няма „подходящ момент за това” - всеки 4-и го твърди. Също толкова признават, че предпочитат да “регулират” такива обноски според случая.

Има нещо странно и в това, че 1 на всеки 3-ма българи се определят като нежни и добри хора, а останалите само подозират, че тези черти са заложени в тях. Е не е ли време да разкриете добрите си страни? Проявете своята капка нежност днес и направете страната ни по-приятно място за живеене!