Колко е роботизирано и механично всекидневието, как забравяме за настоящия миг в преследване на следващия и как неумолимо тече животът ни - показаха по впечатляващ начин артистите от Derida Dance Center по време на танцовия пърформанс „Метроном“.

Той беше представен за първи път тази събота в театър „Азарян“. Премиерата премина с огромен успех, а публиката дълго аплодира отлично подготвените изпълнители. Сред зрителите беше и директорът на Националния дворец на културата (НДК) Мирослав Боршош.

Палитрата от емоции беше провокирана от оригиналната хореография на Живко Желязков, въздействащата звукова среда на Иван Шопов и прекрасното изпълнение на шестнайсетте танцьора, завършващи обучителната и тренинг програма Dance PORT Derida, реализирана благодарение на подкрепата на фондация „Америка за България”.

След спектакъла организаторите от Derida Dance Center благодариха на НДК и театър „Азарян“, споделяйки, че “това е най-добрият екип с който са работили”. Те използваха възможността да обявят началото на следващото издание на програмата Dance PORT Derida, кандидатстването, за което ще започне през март.

Накрая публиката беше поканена в друго знаково пространство в Двореца – ДНК, където се състоя афтър партито.

За всички пропуснали невероятното преживяване „Метроном“, са предвидени още две дати – 2 и 12 март от 20:00 часа.

Билети за пърформанса може да закупите от касите на Билетен център – НДК на цени от 10 и 15 лв., както и онлайн от: http://www.ticketportal.bg/.



Още за Метроном:

В проекта участват композиторът Иван Шопов и 16 танцови изпълнители от обучителната и тренинг програма Dance PORT Derida 2015. Пърформансът се осъществява в тясно партньорство с театър „Азарян“.

Актуалната концептуална хореография на Живко Желязков, големият брой танцови изпълнители на сцената, създаването на звуковата среда на живо от Иван Шопов и обвързването й със светлинните, и движенчески картини на проекта, са някои от ключовите характеристики на въздействащия спектакъл.

Организаторите избират сцената на театър „Азарян“ защото е едно от театралните пространства в България с най-добър капацитет за танцови представления. Идеята е то да бъде използвано докрай, както от артистичния, така и от техническия екип на пърформанса.

Идея и хореография: Живко Желязков

Музика и звукова среда: Иван Шопов (Cooh, Balkansky)

Изпълнение: Александрина Димитрова, Ана Петкова, Бела Харитова, Бояна Радкова, Гергана Илиева, Диана Александрова, Мария Велева, Мая Иванова, Милена Виденова, Симона Тодорова, Станка Рачева, Стела Томова, Стефани Ханджийска, Цвета Цочева, Янита Кирова, Ясен Попов

Мениджмънт продукция: Атанас Маев

Асистент продукция: Жени Петрова

Графичен дизайн: Нора Караламбева

Концепция: „Метроном” насочва вниманието на зрителя към два аспекта на едно и също възприятие – усещането за време. "Как усещаме времето на живота си?" е въпросът-провокация, който изплува от противопоставянето на две древни идеи на сцената.Някога гърците почитали Хронос – богът на измеримото, количествено, преходно време – това време, което ни води към смъртта. На него те противопоставяли Кайрос – богът на благословения, щастлив момент. Той се намира единствено в уловеното настояще. В наши дни импулсът да гоним представата си за бъдещето ни лишава от настоящето, но въпреки това изборът остава в нас.

Фотографи: Орлин Огнянов и Владимир Калудиев