На 12 май четем „Пумпал“ – дългоочаквания нов роман на Владислав Тодоров. На същата дата излиза и ново, юбилейно издание на култовата му книга „Дзифт”, чиято екранизация се увенча с огромен успех.

„Пумпал“ (168 стр., цена: 14 лв.) е стряскащо изобретателна антиутопична приказка, в която смешното спъва страшното, иронията разваля магиите, абсурдът добива желязна логика, а езикът издевателства с чудото на творението, наречено човек.

В случай че не знаете, Пумпала е капсулиран свят, кацнал на върха на Плешивата планина. Брутално световно чудо в ситуация на вариативна гравитация. Действието започва в една „барутна нощ” и ни захвърля в неприветливото бъдеще, на самия предел на човешката история, а там, в утробата на мрака, се крие щастливият край.

Създаден по законите на черния роман, обилно напоен с пародия, „Дзифт” (176 стр., цена: 14 лв.) е пътуване назад във времето, към призрачна София от началото на 60-те. Една вече разпиляна в представите ни действителност, която хвърля дългата си сянка в настоящето. Филмовата адаптация в стил неоноар с режисьор Явор Гърдев печели награда за режисура на международния кинофестивал в Москва и „Златната роза” във Варна. В образа на Молеца се превъплъщава Захари Бахаров.

Владислав Тодоров е доктор на философските науки, преподава кино и литература в Пенсилванския университет. Първата му книга „Адамов комплекс” излиза в София през 1991 г. В САЩ издава втората си книга – „Червен квадрат, черен квадрат: Органон за революционно въображение”. Следват „Малък парадокс за театъра и други фигури на живота” и „Хаотично махало: политическа публицистика”. Автор е на два екранизирани романа – „Дзифт” и „Цинкограф” с филмово заглавие „Цветът на хамелеона”.