Ако до този момент България бе лишена да среща първата дама, тъй като съпругата на Росен Плевнелиев категорично отказваше роля на „Дондуков“ 2, то вече това е минало.

Новата първа дама – 47-годишната Десислава Генчева, няма да се крие от светлината на прожекторите и със сигурност ще застане до своя съпруг.

Така Румен Радев може и да умее сам да управлява президентския самолет, но със сигурност няма да остане самотен при дългите си международни пътувания, пише „24 часа“.

Десислава е младоженка. Официално каза „Да“ на своя любим Румен Радев през август. Тогава той вече беше напуснал армията и се знаеше, че ще се кандидатира за президент. Малцина знаят обаче, че Десислава всъщност е човекът, който основно движеше кампанията на генерала.

Затова и е почти сигурно, че тя няма да остане само жената на президента, както предпочита връстничката ѝ Мелания Тръмп. И в двата случая двете първи дами ще има за какво да си говорят, ако съпрузите им един ден се срещнат.

Генчева е завършила английска гимназия, а след това финанси и маркетинг. Затова предпочита да казва, че е маркетолог, а не PR. В първия си брак тя е живяла вече с политик – преди 13 години се развежда с Георги Свиленски, депутат от БСП.

С Румен Радев се запознава покрай работата ѝ във финансовия отдел на щаба на Военновъздушните сили, пише Tialoto. Жълти детайли са дали към онзи момент командирът на ВВС е бил разведен, или не. Избирателят отдавна не толерира съпружеската вярност и по-скоро му допада обратното.

Факт е обаче, че скоро след като Радев поема командването на военната ни авиация, Десислава започва да работи и в пресцентъра на ВВС. Присъствието на Генчева там е белязано от негласно съревнование с пресцентъра на Министерството на отбраната.

След съвместни учения с американските ВВС нерядко към медиите политаха 2 съобщения – едното от пресцентъра на ВВС, другото от МО. Дублирането се обясняваше с желание за по-компетентна информация. За утвърждаването на Десислава помага изключителният успех на авиошоуто „Това сме ние“ на Летище Враждебна в средата на октомври 2014 г.

Отразиха го всички телевизии и над 30 агенции. И за първи път от много време се завъртя реклама за военната ни авиация.
Новата президентша има един син от брака си с Георги Свиленски. Той вече е млад мъж – състезател по волейбол, завършил е с отличие Испанската гимназия. Дори се появи снимка, на която Генчева е със сина си, а Радев – с двете си деца – Георги на 13 и Дарина на 15 години.

След като преди 2 години генерал Радев се развежда официално със съпругата си Гинка, се мести да живее в апартамента на Десислава в столичния квартал „Гео Милев“. Двамата сключват брак в началото на август т. г., близо 2 седмици след като командирът на ВВС си пусна рапорта за пенсиониране и обяви, че приема да се кандидатира от името на инициативен комитет с подкрепата на БСП.

От този момент Десислава Генчева пое кормилото на предизборната кампания на своя съпруг. Тя бе неотлъчно до генерала и при гласуването му и на първия тур, и на балотажа. Тя ще е първата ни първа дама, която не просто съветва президента, заспивайки вечер.

Тя ще е първата първа дама с професионална визия за поведението на президента и с важна роля в изграждането на неговия медиен образ.