Първата по рода си телевизионна галерия беше открита в студиото на „Денят започва с култура” по БНТ.

„Галерия БНТ” е създадена в сътрудничество с Националната художествена академия. Новото изложбено пространство в студио 5 на БНТ ще представя плакати, графичен дизайн и съвременно изкуство.

От днес там вече е подредена първата изложба – избрани плакати на културна тематика създадени от магистри на специалността „Плакат и визуална комуникация” в НХА. Зрителите ще могат да видят в ефира на БНТ и работите на художничката Яна Попова, която представя теченията в изкуството, чрез серия плакати, които заедно изписват надписа „The Poster” –„Плакатът”.

Изложбеното пространство „Галерия БНТ” ще се обновява периодично. Предвижда се следващите експозиции да са свързани с Триеналето на сценичния плакат, Sofia Design Week, Биеналето на хумора и сатирата в Габрово и др.

Инициативата цели да популяризира обучението по изкуства, да подпомогне представянето на талантливи автори и да реабилитира в публичното пространство изкуството на плаката, което в градска среда е поставено в неизгодна позиция за сметка на рекламни визии и визуален шум.

Галерията беше открита от водещите на „Денят започва с култура” Анна Ангелова и Даниел Ненчев, проф. Иван Газдов, проф. Георги Янков и Пламена Дончева, художник плакатист.

Телевизионната галерия е отворена за посетители всяка делнична сутрин след 9 и 10 в ефира на БНТ 1.