За първи път, паралелно с фестивала „В Двореца“, в Балчик ще се проведе детски фестивал за късометражно кино - Ushi Film Festival.

Кръстен на любимото куче на фестивала, Ushi, с международен конкурс за анимационни филми, произведени от деца между 5 и 15 години. Филмите са от България, Русия, Италия, Белгия, Сърбия, Индия и Грузия. Фестивалът има състезателен характер и ще се журира от деца. Фестивалът Ushi включва и дискусионни клубове и специализирана уъркшоп секция за най-малките жители и гости на Балчик между 28 юни и 4 юли.

В рамките на шест дни, ще бъдат излъчени повече от 50 анимационни филми и проведени 3 ателиета за анимация, илюстрация и комикс. Ръководители на ателиета ще бъдат аниматорите от Compote Collective, артистът Ясен Григоров и преподавателят по анимация Радост Нейкова, която е и куратор на състезателната секция на фестивала. Всички прожекции и workshop-и ще бъдат със свободен достъп.

“Ushi Film Fest e идея, която зрее в нас от няколко години. Децата ни са част от фестивала за „големи”, но винаги са искали да се отделят и да имат нещо свое. Сега им отваряме вратата като им възлагаме да поемат и журирането на филми, създадени от техните връстници. Сигурни сме, че всички деца, които дойдат на фестивала със своите родители ще се забавляват и научат много от филмите и ателиетата, които сме им подготвили”, сподели Валентина Божичкова, директор на Ushi Film Fest.

Заедно с програмата на Ushi Film Fest приблизителното времетраене на кинопрограмата на 12-тия „В Двореца“ възлиза на над 3240 минути или 54 часа кино в рамките на седемте дни на маратона. Всички прожекции от програмата му са със свободен достъп.