Българска фестивална асоциация (БФА), с подкрепата на Столична община и програма Европа публикува първите 28 фестивала, които се включиха в единия фестивален календар на София. Информацията за тях е вече активна в сайта на БФА, на адрес , както на български, така и на английски език.

София посещава фестивалите, които се случват в града. Това е изводът, която правят от БФА след проведеното проучване в рамките на проекта. Според организаторите на 28-те фестивала, които се включиха в него, общият брой посетители на фестивалите в календара до момента е 510 218 човека, което е малко по-малко от населението на половината град. Календарът продължава да бъде отворен за организаторите на фестивали в столицата, които искат да бъдат включени в него.

„Без да имаме претенцията за пълна изчерпателност, резултатите ни говорят, че в София кипи фестивален живот, за който има публика, а още по-хубавото е че 27 от 28-те фестивали са ежегодни и са имали поне две издания до момента.“, споделя изпълнителният директор на БФА Александра Гълъбова.

Данните от събраните анкети показват още, че 100% от фестивалите имат международно участие в тях, а най-много са в сферата на музиката и музикалната индустрия. Най-голяма концентрация на фестивали има през месеците април, май, юни и септември. Петнадесет от фестивалите, представени в календара, се осъществяват с финансовата подкрепа на Столична община.

Официалното представяне на „Календар на фестивалите – София“ ще се състои на 11-ти септември 2015г. (петък) от 17:30ч. в Културен център Г8 на ул. У. Гладстон № 8, гр. София.

Проектът се финансира по програма Европа 2015 на Столична община в партньорство с Международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства (ЦИОФФ) - България и ще продължи до септември 2015. Календарът, разбира се, ще продължи да бъде активен и занапред, отворен както за нови фестивали, така и за широката публика, търсеща информация за тях.

Снимка: A To Jazz 2015