Първият роман на Васил Панайотов – дързък и обещаващ дебют, за който ще се говори

25 март 2016 | 12:17
Прочетена
941
 

Един от най-очакваните български романи от дълго време насам ще излезе до дни от печат.

„Убиец” е l’enfant terrible на младия Васил Панайотов – миналогодишния подгласник на конкурса за писатели „Ръкописът”, излъчен по Българската национална телевизия. След продължителната подготовка за дебюта си Панайотов вече стъпва твърдо на литературната сцена у нас.

Васил Панайотов не остава незабелязан. С внушителното присъствие на атлет и безкомпромисно перо, което се вписва в традицията на новото поколение българска литература, подгласникът на „Ръкописът” и на анонимния конкурс за нов български романа на ИК „Сиела”вече има почитатели, които следят развитието му и чакат да вземат „Убиец” в ръцете си. Текстове на Васил вече са били издавани в книжно тяло – в сборниците „Любовни упражнения” със съставител Ваня Щерева, „Проект Смърт” (Пепа Витанова) и „Обича ме, не те обича” (Захари Карабашлиев). Панайотов пише също и за лайфстайл издания като сайта Егоист и списание Жената днес .

„Убиец” е дързък роман, който тече бързо и стремително към фрапиращия си финал. През 15-те години, в които Васил Панайотов пише активно, той е успял да развие таланта си и предлага суров език, игри на думи, игри на нерви, съспенс и динамика. При все че носи характеристиките на трилъра, „Убиец” притежава и своеобразна поетичност, което удвоява ефекта на бруталността в романа.

Художник на корицата е Дамян Дамянов.

Откъс:

вторник, 04.07.2012
04:30 ч.

Втората банкнота в чорапа стигаше колкото за бутилка минерална вода и билет за влака до Варна в 06:30 от гара Искър. Копнеех да се махна от всичко, колкото може по-далеч, но без да се налага да напускам страната. Като съдбовно решение се бе очертало морското. Освен това сезонът настъпваше, пък и винаги съм мечтаел да живея край брега. Докато чаках влака, успях да поспя малко на една пейка. Скоро обаче гаровите маргинали взеха да ме обграждат. Гледаха ме такъв изтупан, с костюм, бръснат и с чисти нокти и сигурно ме мислеха за някой ексцентричен бохем, скъсал обувките си от танци и дошъл да изтрезнява в чакалнята им. Поразмърдах се, колкото да им покажа, че не спя. Това ги пропъди, но само временно. След десетина минути пак ме налазиха. Можех да им кажа, че нямам нищо, нищо, което да използват, да продадат или да разменят за бутилка жълта ракия, но нямаше да ми повярват. Нищо, освен ръчния ми часовник SEKONDA, с който всеки от тях можеше да преживее поне няколко месеца. Не ми пукаше особено за часовника, макар че в някоя заложна къща щях да получа добри пари за него, но откъде можеха да знаят, че е достатъчно само да ми го поискат, за да им го дам. Не, първо щяха да ме пребият. От друга страна, не ставаше предварително да им го дам, защото благотворителността ми щеше да им се стори съмнителна и пак щяха да ме пребият, за да проверят какво още крия.
– Да... да... дай два лева, при... при... приятел! – заекна най-отраканият от тях.
– Остави човека, Пелтек! – обади се друг, разигравайки нескопосано сюжета с доброто и лошото ченге – пробва да се застъпи за мен и да вземе двата лева не по принуда, а от благодарност.
– Нямам два лева – признах, което бе почти вярно. Имах една банкнота от двайсет, а извадех ли я, не можех да се надявам на ресто.
– А ко... колко имаш? – прозря мислите ми първият.
– Бе аз к’во ти казах, бе! – кресна другият, скочи и му плесна една плесница.

Започнах да мисля, че изпълнението на доброто и лошото ченге не е чак толкова нескопосано. Напротив, изглежда е най-доброто, което бях виждал. Дори и истинските добри ченгета не стигаха до правдоподобни шамари, но това е защото с времето всички научихме, че измежду тях добри няма вече. Оня с двата лева се хвана за бузата хлипайки и точно когато реших, че такъв драматизъм идва в повече на реализма, в ръката му блесна коварно острие и с тихо свистене потъна в бедрото на моя ангел пазител.
– Ангеле, добре ли си? – писна едно женище, което само допреди малко кротко седеше през няколко пейки и тихо повръщаше. Едновременно с писъка, толкова тънък, че не му отиваше на килата, женището рипна с изненадваща пъргавина, прескочи пейките и страховито се надвеси над Пелтека. Онзи понечи да каже нещо, нещо, започващо с „не“, но зацикли и само „не“ повтаряше, но може и само „не“ да е искал да каже. „Не“ на нея не є се слушаше. Пресегна се – ръцете є приличаха на клещи или клещите приличаха на ръцете є, не знам, но се пресегна с тези ръце-клещи, стисна пелтека за предмишницата и я счупи. Реших, че е счупена, по звука от счупено, а и по това, че увисна, сякаш между лакътя и китката имаше още една става. Пелтекът не издаде и звук и тъкмо реших, че е куражлия, когато забелязах, че е припаднал.
– Превържете Ангел и вижте тоя да не си е глътнал езика – каза тя, но това всъщност си бе нареждане, после го подхвърли към групата и се обърна към мен.
– Какво търсиш тук?
– Просто си стоя – смирено отговорих.
– Такива като тебе никога просто не си стоят тук. Ходи стой някъде другаде!
– Няма къде да отида.
– Отиди там, откъдето идваш!
– Не мога, твърде дълго стоях там.
– И реши да постоиш при нас?
– Не. След малко се качвам на влака и повече няма да ме видите.
– Такива като тебе никога не пътуват с влак, такива като тебе...
– О, я стига! – прекъснах я аз и сам се изненадах, че посмях да го сторя. Какво въобще знаеше тя за мен? Гледа ме, че нося костюм и имам тен, и мисли, че може да надникне под плата и под загара на кожата. Мрази ме и не иска да ме гледа, защото аз є напомням за другия свят, към който тя никога няма да принадлежи. А би искала. Дали обаче го иска толкова, щом само си стои тука? Аз съм различен от нея. Различен съм с това, че аз имам ташаци... така де, кураж, кураж да направя това, което искам. Докато тя само си седи и иска това, което отдавна е трябвало да направи. По дяволите, та аз дори мразя костюми! – казах си, свалих сакото и го запратих нанякъде, внимавайки все пак да не шибна в лицето някой, който само това и чака.
– Стига си предполагала какъв съм, а ми помогни да намеря по-прилични дрехи! – казах и се приготвих да я посрещна.
– По-прилични? – сви вежди тя. – Ела с мен!
Не знаех доколко е безопасно да ходя с нея, но отидох.
Не че очаквах реквизита на Народния театър, но все можеше изборът да е по-голям. Изборът беше младеж с моя ръст, който се съблече с готовност и се усмихна доволно.
Трампих костюм Zegna за стари дънки и вехто сетре. Обувки, така да се каже, получих даром. Естествено, носени, но иначе съвсем здрави военни обувки, които можеха да издържат поне още няколко войни. Нахлузих ги с лека погнуса, която не убягна на моя стилист и тя побърза да уточни, че обувките били нейни. Не разбрах това как точно трябваше да ме успокои, но си дадох вид, че щом е така, значи всичко е наред. С военните обувки крачех по-уверено. Бяха толкова корави и тежки, че можех да стъпвам, без да разбера дали стъпвам по глави или гвоздеи. Чудех се колко ли задника е сритала с тях тя. Реших, че вечната ни вече дружба ми позволява да я попитам.
– Николко! Бяха ми сватбените обувки.
– Ангел?
– Не Ангел, преди него. Ангел ми подари едни други. Ние не си разменяме халки, а обувки. Обувки за пътя, който ни предстои да изминем.
– Защо не си ги запазиш тогава, за спомен?
– Вземи ги – настоя, – моят път свърши, твоят едва започва.

Свързани новини

Коментари

Добави коментар

Екипът на Hotnews.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Hot

Мис Плеймейт само по торта

Михаела Тодорова стана на 22 години

Яна Димитрова показа секси форми

Мъжът й избухна, но не от ревност

Сузанита си показа дупето

Социалните погнаха родителите й

Виж още от Hot

Специален проект

Да оставим следи ІІІ

Новини

Само бащата на Графа остана жив от "Спешен случай"

След майката на Влади Ампов, сега си отиде и Донко Аврамов

Вики от "Мастило" пусна детски книжки

Маргаритка стартира заедно с издателство „Сиела“ нова инициатива, посветена на най-важните „Полезни навици“

Поли Генова и Флорина Иванова четат детски книжки

Записването за „Национална седмица на детската книга“ започна

Асен Блатечки предава онлайн

Спектакълът ще играе виртуално в спектакъла "Кожа и небе"

Ген. Мутафчийски поведе карнавала в Габрово

Първият онлайн карнавал в света събра над 90 000 зрители

Ето как Стефан Вълдобрев ще отбележи юбилея си

Актьорът и певец празнува 50 с книга

Павел и Венци с най-българското си парче

Вплетоха откъс от "Кога зашумят шумите"

Теди Москов режисира глупаци

Режисьорът е в творчески вихър по време на пандемията

Първият в света карнавал в изолация ще е в Габрово

Генерал Мутафчийски ще бъде в града, за да види спазват ли се мерките срещу Covid-19

"Аватар" с още две части

Следващият ще излезе през декември 2021

Победителят в Евровизия хвали Виктория

Дънкан Лорънс поздрави българката

Малин Кръстев пише сценарий за филм с Геро и Бахаров

Точно на юбилея ни светът отново се промени, заяви Малинко

Тв и Риалити

Рая пак заряза Явор Бахаров

Отдаде са на домашни партита без гаджето си

Башар Рахал свалил 8 килограма след операцията

Вдигнал маса и разкъсал бъбрек

Катето Евро не спира да хвали снахата

"С Таня на море е най-добре", категорична е актрисата

Виж още от Тв и Риалити

Издънки

Параскева Джукелова прибра мъжа си

С Виктор Божинов се разделиха заради

Кобилкина: Нямам добър вкус

Сексоложката си нае стилист, за да я облича

Ето как отслабва Мариана Попова

Веселин Плачков бесен на измамник

Виж още от Издънки

Култура

Само бащата на Графа остана жив от "Спешен случай"

След майката на Влади Ампов, сега си отиде и Донко Аврамов

Вики от "Мастило" пусна детски книжки

Маргаритка стартира заедно с издателство „Сиела“ нова инициатива, посветена на най-важните „Полезни навици“

Виж още от Култура

Fashionista

Защо Наоми Кембъл благодари на Линда Еванджелиста?

"В миналото мисленето не беше така свободно, както днес", признава топ моделът

Дизайнери ще представят колекции за настоящия сезон

Сред тях са Тори Бърч, Том Браун, "Проенца Шулер", Дрис Ван Нотен

Вера Уанг на 70 като на 30

Дизайнерката младее или просто ползва добър хирург?

Виж още от Fashionista
Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.