С шопска салата-гигант и запазената марка – бобът, приготвен с много любов от шеф Пеньо Иванов, ще посрещне гостите на петия си рожден ден на 8 септември от 10,30 часа Националният кулинарен фестивал „Пъстра трапеза на гости на моя град”.

Единственият у нас пътуващ фестивал на традиционните български гозби, който се организира от Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите-7, ще събере за поредна година майстори на ястията, известни личности, занаятчии и фолклорни изпълнители на Лятната сцена в Борисовата градина.

За петте години, в които обикаля страната в преоткриване на огромното богатство на българската национална кухня, фестивалът е пропътувал над 18 000 километра и е събрал архив от над 4000 традиционни рецепти от всички региони на България. Част от тях са издадени в книгата „Рецептите на баба”, а сега екипът си е поставил за цел да направи и второ, допълнено издание – за да може всеки да се докосне, сподели и опита тайните на националната ни кухня.

Много изненади за гостите на празника е подготвил екипът на „Пъстра трапеза”, и част от тях ще бъдат демонстрационното готвене на професионалната кухня на шеф Иванов, в което ще се включи за втора поредна година магът Астор, каскадьорът Иван Кристофф – известен като Човека-паяк, звездата от предаването „Имаш поща” Пейо Филипов и много други. Всички те ще приготвят по една своя любима рецепта, която обаче предпочетоха да запазят в тайна до самия ден на празника.

Специални гости на кулинарната изложба на традиционни ястия ще бъдат представители на арменската общност у нас, а една от изненадите ще бъдат и участници, които ще покажат как и какво са майсторили в кухнята българите от Средновековието.

На сцената на фестивала ще могат да се видят и снимките от пътуващата фотоизложба „Пазител на традициите”, които са уловили в кадър най-красивите  места и обичаи от България и нейните традиции.

За най-малките гости на празника изненадата също е специална – освен че ще могат да рисуват любимите си ястия на традиционния детски пленер, те ще дадат воля на таланта си и с творби с тебешир върху асфалта на специално нарисувани карти на България.

Част от атракциите на събитието ще бъде и „Чаршията на занаятите” – мястото, където майстори-занаятчии ще демонстрират уменията си и всеки от гостите ще може да се включи. Специално място там ще бъде отредено на статуята на лъжица-символ на пазителите на българските традиции, и книгата за послания, в която всеки може да сподели своите мисли за това, което ни е съхранило като народ.

За тези, които искат да се пренесат в миналото, е специалното фотостудио, където ще могат да се пременят в  традиционни носии от Ихтиманския регион и да се снимат за спомен.

Няма да липсва и традиционното надяждане със специалния боб на шеф Иванов, от който досега са приготвени над 2000 литра.