Първият специален концерт в програмата на Софийска филхармония, под символичното заглавие „Радостта от музиката“, ще очарова публиката на 12 януари с любими произведения на американските композитори Гершуин, Барбър и Бърнстейн.

Цялата палитра от емоции и музикални съкровища в този концерт, ще се разкрие под майсторската палка на Бернхард Гюлер и с дългоочакваното изпълнение на зашеметяващата пианистка Йоръм Сон.

Едно от произведенията, на които ще се насладим, е „Един американец в Париж“ на Гершуин, което публиката по цял свят безпогрешно разпознава и неизменно обича. Парижките клаксони, забързаният ритъм и мечтателният блус вълнуват слушателите дълго след последната нота.

Вълнуващият концерт във фа на Гершуин пък ще чуем в изпълнение на Йоръм Сон, често наричана от медиите „месията на пианото.“ Наградите от конкурсите „Ван Клайбърн“ и „Чайковски“ са само началото на бляскава кариера, в която „грацията и кристалният звук“ й осигуряват вниманието и партньорството на диригенти като Валери Гергиев, Дмитрий Китаенко, Кийт Локхард и Юри Башмет.

В програмата ще чуем още Адажио за струнни от Самюъл Барбър - пиеса, любима на милиони и милиони хора по света . В зала „България“ ще звучи още сюитата на Бърнстейн към изгарящата драма на Елия Казан „На кея“, един съвременен еквивалент на увертюрата-фантазия „Ромео и Жулиета“ на Чайковски. От началното препускащо темпо до трагичния напев във финала, музиката на Ленърд Бърнстейн е наситена с драматично напрежение и очакване.

В очакване ще ни държи и следващият специален концерт на Софийска филхармония, посветен на 10 годишнината от приемането на България в Европейския съюз. В концерта „Хвалебствена песен“ ще чуем световната звезда на цигулковото изкуство Клара-Джуми Канг и диригента Урош Лайовиц.