Фолкпевецът Райко Кирилов не се нуждае от представяне – той е любимец на публиката от десетилетия.

От година насам е солист в Ансамбъла на армията, а наскоро участва заедно с Глория, Катя Близнакова и Нелина в честването на КАТ.

Скандално прессъобщение, рекламиращо единствено него и Глория, накара репортер на „ШОУ” да се свърже с певеца...

- Райко, твои колеги коментират възмутени, че само твоето име и това на Глория са били съобщени в пресинформацията за тържеството на КАТ…
- Е, чия е вината?! На твои колеги, не наша. Не вярвам да има намеса и Глория. Аз й се възхитих. Пътували сме много навремето – още в първите й години на сцената, ама сега като я видях, все едно друг човек беше пред мен. Толкова е красива, че просто само да я гледаш ти стига. Каза, че голяма дисциплина спазва – и като хранене, и като физически упражнения. И е станала по-земна някак – помъдряла е. Преди беше по-така, свита ли, не знам, но хората я възприемаха за надменна. Сега даже я покани едно момче от катаджиите и стана да танцува.

Това не можеше да се случи преди! Аз я познавам Глория още когато ходеха с Фильо – във времето на голямата им любов. Имаше любов между тях. Фильо й помогна много в кариерата, но в Глория имаше голям потенциал. Тя е класа – и като певица, и като жена. Няма какво да ми се обиждат други колежки, но Глория се задържа на върха и няма кой да я замести там, макар да има много красиви и много талантливи – тя просто е марка.

- Ти си обичаш и Сашка…
- Сашето и Катя Близнакова са ми слабост, но те са по-различни. Сашка е народен човек. Много сме пътували с нея, в една стая сме спали – като брат и сестра, приказки ми е чела нощем, за да не остава сама в стаята си – страх я беше… Абе, много спомени имаме заедно.

Сашка, освен че е даровита, ако вземе да се занимава да стане мениджър на някого, смятай, че тоя човек отива на върха. Винаги е знаела къде да отиде, какво да каже и да направи, че да успее. Ненадмината е в това отношение. И този Марио, който го е взела сега под крилото си, аз не го познавам лично, но голям късмет е извадил, да знае! Като ресторантьор не я знам каква е – чух, че е станала съдружник в ресторанта му, но още не съм ходил там и не съм я виждал в тая роля.

Но Сашка владее публиката и умее пиара и рекламата. Може да се каже, че с Азис са пълни аналози в това отношение – като две капки вода са. Сашка, да беше на друга почва, Мадона ряпа да яде. Защото тя е смела и знае как. А, още нещо за Сашка – великолепен шофьор е. Което е рядко за жена.

А Катето Близнакова също е много народен човек. Тя е и много пряма. И като й запецне „спицата”, може да те направи на нищо, но има чувство за справедливост и не гони карез. На другия ден все едно, че нищо не е било и пак е усмихната. И двете със Сашка изглеждат така „хахо-хихи”, но са много чувствителни – дълбоко преживяват обида, макар да не го показват. От по-старата артилерия Любка Рондова е подобен характер. Мен ме направи на нищо, че съм взел нейна песен, без да я питам. Абе, викам, това е народна песен, бе – няма как да е твоя. „Не, вика, моя е!” Пътувахме заедно – хем ме кори, хем като майка ме закриля. Какво да правиш – женски характери!

- Повечето ти колеги нямат работа напоследък…
- Кой има?! Работата падна. Хонорарите, да не кажа наполовина, а направо от наполовината надолу се сринаха. И то в най-яката чалга е така, а какво остава за другите, дето си вадят хляба на ръба на жанра. Екстра Нина например е голяма певица в народното пеене. Ти сама ми казваш, че не си чувала по-страхотно изпълнение на „Данюва мама” от нейното. И е така, ама момичето отиде в чалгата, за да има работа.

Малцина са като братя Касъмови, които инвестират в изпълнителите си. На мен много са ми помагали. Не изоставиха Кондьо, докато беше в затвора. Доколкото знам, го подпомогнаха и с пари, клип му спонсорираха – свестни са изобщо…

Но чалгата върви надолу, това е факт. И все повече ще се срива. За всички е едно. Всички пътуваме, търсим начини да излезем от кризата. Затова, като плюят Веско Маринов, че произвеждал това-онова, няма какво да му ядат краката, ами да се поучат. Веско е бизнесмен. Колкото и да е добър, знае, че само с това не може да се изкарват пари.

- Вие май сте били състуденти с него...
- Да. Веско е много добро момче. Наскоро четох някакво интервю, в което пишеше, че го били изгонили от „Импулс”. Това не е вярно. Веско там си пренапрегна гласните струни - караха го да пее високи тонове, и той получи едни възли. Фонеатър го беше изплашил, че ще си загуби гласа. Даже се оперира той – две операции направи и затова напусна „Импулс”.

Интервю: Еми Мариянска, blitz.bg