Майкъл Дъглас сподели като гост в шоуто на Дейвид Летърман, че му предстои осемседмична битка с напредналия рак на гърлото, но е оптимистично настроен за шансовете си да се възстанови, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

65-годишният актьор каза, че току-що е завършила първата седмица от лечението му с химиотерапия и лъчетерапия. Това изненада Дейвид Летърман, който заяви, че Майкъл Дъглас никога не е изглеждал по-добре, което е доказателство, че той е "корав човек". Думите на водещия бяха посрещнати с аплодисменти от публиката, но малко по-късно гостите в студиото останаха безмълвни пред новината, че ракът на Майкъл Дъглас е в последния, четвърти стадий, когато се откриват метастази, отдалечени от мястото на първоначалния тумор.

Диагнозата на актьора е поставена преди три седмици, въпреки че той се е оплаквал от възпалено гърло по-рано през годината. Дъглас сподели, че е посетил редица лекари, които са му направили тестове, но не са открили нищо. Актьорът след това е заминал на почивка със семейството си и след завръщането си е направил биопсия, която е разкрила рака в напреднал стадий.

Майкъл Дъглас допълни, че ракът остава ограничен в областта над шията, което означава, че очакванията са добри и има около 80 процента шанс за възстановяване.

Актьорът сподели с водещия Летърман, че пуши и пие и смята, че вредните му навици са причина за раковото заболяване.

Според Националния здравен институт на САЩ алкохолът и цигарите са сред рисковете фактори за рак на гърлото, като комбинацията от тях увеличава опасността.

По-често ракът на гърлото се развива при хора над 50 години, като за мъжете рискът е по-голям, отколкото за жените.

В края на разговора им Дейвид Летърман пожела късмет на Майкъл Дъглас и е попита дали може да направи нещо за него, на което актьорът отговори: "Прегърни ме".

Майкъл Дъглас е женен за актрисата Катрин Зита-Джоунс. От нея има две деца - Дилън, на десет години, и Карис, на седем. Почитателите на актьора скоро ще могат да го гледат в "Уолстрийт: Парите никога не спят" - продължението на хитовия филм "Уолстрийт".