Малко повече от седмица преди концерта на германските индъстриъл метъл-чудовища "Рамщайн" в София, получи възможността да разговаря с китариста на групата Свен (Ричард) Круспе.

Веселякът очаква с нетърпение второто шоу на групата на Националния стадион "Васил Левски".  Той разкри, че групата планира да се отдаде на неопределено дълга почивка след предвидените няколко концерта, които предстоят след София и затова смята, че "Рамщайн"-феновете ще видят неща, които никога няма да забравят от тези техни изяви на сцената.

Ето какво каза Ричард Крупе: 

- Остават само няколко дни до концерта ви в София. Какви са вашите очаквания за предстоящото шоу?

-  Както винаги, очакванията ми са за страхотно шоу за мен лично, както и за бандата. "Рамщайн" винаги дава 120% от себе си и също така често получаваме 120% раздаване от страна на публиката. Така че сега също така очаквам да забавляваме хората, както можем и ние да се забавляваме с тях на сцената. 

- Какви са спомените ви от последния ваш концерт на Националния стадион в София през 2010 година?

- От тогава измина доста време и спомените ми, честно казано, са  поизбледнели. Това, което си спомням ясно от концертите ни както в София, така и в други страни от Източния блок, е неподправеният глад на хората за нашите песни. Хората се радват като малки деца в магазин за шоколадови бонбони, тъй като години наред са чакали да ни видят и тази енергия, която излъчват, се предава и към нас. Усещането е много хубаво.

- Миналия път впечатлихте феновете си с фантастично пирошоу на сцената. Каква ще е изненадата този път?

- Няма да навлизам в сериозни детайли, за да остане изненада, но мога да кажа, че феновете определено ще получат нещо "екстра". Естествено, отново ще има и много пиро, но това няма да е най-важното. Шоуто в София ще е едно от последните ни след няколко години на продължителни концерти, така че ще гледаме да не разочароваме хората. И точно защото  ще си вземем почивка за известно време, искаме хората, които ни гледат  сега, да не ни забравят още дълги години. Когато правим 24-25 поредни концерта, дори на самите нас понякога ни става скучно, но сега всичко е  доста по-различно. 

- Планирате ли да записвате нов албум? Или поне има ли някоя нова песен, която феновете може да чуят за пръв път на шоуто в София?

- Правим толкова много концерти в последно време, че не сме били скоро в студио. В последните няколко години все се случва така, че наблягаме на концертите на живо, пред създаването на нови песни. Искаме и малко почивка, известно време да не сме заедно. Вероятно преди това ще издадем няколко live-DVD, защото имаме страхотни записи от всички тези шоута. 

- Последният път, когато бяхте в София, завършихте вечерта след  концерта в известен чалга-клуб. Как се случи това, хареса ли ви и планирате ли да посетите отново подобно място?

- Не, със сигурност не  планираме нищо. Ние сме спонтанни хора, не правим планове и не подготвяме нищо предварително. Много зависи от настроението ни след  концерта. Ако шоуто е било добро и ни е харесало, още сме заредени с енергия и искаме да видим нещо ново, излизаме. Така беше и миналият път в София, макар че, честно казано, не си спомням къде сме били. Нали не съм направил нещо, от което да се срамувам (смее се)? Сигурно е било различно преживяване за нас, но не мога да кажа отсега дали ще повторим.

- В момента в София има големи политически протести, хиляди хора са по улиците всеки ден. Знаете ли за това и смятате ли, че по някакъв начин то ще се отрази на вашето шоу?

- Интересното в случая е, че ти не си първият журналист от България, който ме пита за това, но тук в Германия медиите не съобщават за такива неща. Ние като група никога не сме имали политически послания, макар всеки от нас да е политически отговорен по  някакъв начин, като всеки човек. Затова не смятам, че тези неща ще се отразят по някакъв начин на нашия концерт. Хората идват на "Рамщайн",  както и ходят на други концерти, за да забравят своите проблеми и ние ще се постараем да им помогнем да направят това, макар и за една вечер. 

- Знаем, че сте фенове на футбола. През 2010  година в София поискахте специален екран на сцената, на който да гледате мач на  Германия от Мондиала. Какви са очакванията ви от следващото световно първенство в Бразилия?

- Време е да спечелим. Просто няма друга цел освен световната титла. Мисля, че Германия е единственият отбор, който от 10-20 години насам непрекъснато се класира за късните етапи на световните първенства,  играем 1/4-финали, 1/2-финали, финал, но така и не успяваме да се окичим със златото. Затова смятам, че вече е време да стигнем и до върха. 

- Последно има ли някакво послание, което искаш да отправиш към феновете преди концерта?

-  Не обичам да отправям специални послания, или лозунги, но все пак ще се радвам да дойдат колкото се може повече фенове на "Рамщайн". Те знаят,  че ние винаги даваме всичко от себе си, а след като известно време няма  да бъдем заедно след последните ни концерти за тази година, може да се  каже, че това ще е едно шоу, което никога няма да забравите.

Интервю: Камен Дамянов -

СПЕЧЕЛИ БИЛЕТИ ЗА "SOFIA ROCKS"!!!