Хип-хоп сензацията Стормзи и Дуа Липа са големите победители на тазгодишните музикални награди "БРИТ". Церемонията се проведоха в концертната зала О2 в Лондон. Рапърът от източен Лондон успя да грабне призовете и в двете категории, в които беше номиниран - „Най-добър британски солов изпълнител“ и „Най-добър британски албум“, оставяйки спрягания за победител Ед Шийрън с празни ръце.

„Майка ми и цялото ми семейство са тук, направихме го!“, каза развълнувано Стормзи в речта си на сцената на O2, докато взимаше втората си статуетка за вечерта. Въпреки радостта от успеха си обаче, той не пропусна да отправи публично критиките си към министър-председателя на страната Тереза Мей и в. „Дейли мейл“ заради пожара в „Гренфел Тауър“, който миналата година отне живота на 71 души. "Ей, Тереза Мей, къде отидоха парите за "Гренфел“? Какво? Мислеше, че просто ще забравим ли?“, попита гневно лондончанинът, закривайки с изпълнението си церемонията.

Междувременно изгряващата британска звезда Дуа Липа също като Стормзи успя да се пребори за 2 от статуетките (за „Най-добра британска солова изпълнителка“ и „Изгряващ артист“). За разлика от рапъра обаче Дуа загуби във всичките останали категории, в които беше номинирана.

Сред останалите британски музиканти, които отнесоха призове бяха завърналата се на сцената банда Gorillaz (за „Най-добра британска група“), Rag'n'Bone Man (за „Най-добър британски сингъл“ - Skin) и Хари Стайлс (за „Най-добър видеоклип“). От номинираните чуждестранни музикални артисти пък, лауреати станаха Кендрик Ламар, Лорд и Foo Fighters.

Музикалното събитие ще бъде запомнено и със специалния трибют на бившия вокалист на Oasis Лиъм Галахар. Той почете с изпълнението си жертвите от терористичната атака в Манчестър миналата година. И то едва седмица, след като заяви в интервю пред в. "Гардиън", че организаторите на "БРИТ" "могат да си го нач*кат, ако смятат, че той ще отиде и ще пляска на някой пълен идиот на сцената". Явно обаче Лиъм, чието его живее свой собствен живот, е преглътнал възгледите си предвид факта, че става дума за жители от родния му град. Лиъм бе избра да изпее акустична версия на песента Live Forerver, която написва заедно с брат си през 2005 година. Текстът, изразяващ жаждата за живот, а не за смърт се оказа идеален за този специален момент на наградите, който беляза и кулминацията на вечерта в концертната зала О2 в Лондон.