На 18.09.2015 г. (петък) от 16:00 до 22:00 в пространството пред Народен театър “Иван Вазов” ще се проведе XX Фестивал на традиционната индийска култура “Ратха Ятра” (Фестивал на колесницaта).

Празнично шествие ще озари София в петъчния следобед на 18-­‐и септември. В съпровод на мантра музика и много танци, по централните улици на града ще мине Ратха Ятра -­‐ в превод от санскрит „процесия с колесница“. Хилядолетен празник с корени в Индия (щата Ориса), Ратха Ятра е символ на единството, равенството и любовта. Шествието започва в 17:00 пред Народния театър.

От 19:00, отново пред Народния театър, събитието продължава със сценична програма. В юбилейното си ХХ-­‐то издание фестивалът ще обедини изявите на артисти от цял свят. Разнообразни изкуства и музикални жанрове ще свържат Изтока със Запада. Традиционни и съвременни индийски танци, медитативна музика, бойни изкуства, йога, джаз импровизации, рисуване на графит и огнено шоу са част от богатата сценична програма. Пъстрота ще блика не само от сцената, но и от различните ателиета и щандове. Посетителите на фестивала ще могат да дегустират кулинарната палитра на ведическата кухня, да се докоснат до непреходно знание на щанда с литература, да посетят ателието по рисуване с къна, да зададат своите въпроси в дискусионната шатра.

ПРОГРАМА:

16:00 -­‐ ЦЕРЕМОНИЯ ПО ОТКРИВАНЕ на XX Фестивал на традиционната индийска култура “Ратха Ятра” -­‐ пред Народен театър “Иван Вазов”, гр. София.

17:00 -­‐ ШЕСТВИЕ (начало и край -­‐ Народен Театър)

Маршрут: публичното улично-­‐площадно пространство между Народния театър и Градската градина; Градската градина; ул.„Дякон Игнатий” (ул.„Княз Александър I”); бул.„Цар Освободител”; бул.„Васил Левски”; бул.„Патриарх Евтимий”; бул.„Витоша”; бул.„Кн.Мария Луйза”; бул.„Цар Освободител”; ул. „Княз Александър I”; публичното пространство пред Народния театър.

19:00 – ПРАЗНИЧНА ПРОГРАМА (пред Народен Театър)

-­‐ Кirtan Raga (БГ) & Sacred Sound Band (МК)-­‐ мантра музика и традиционна рага
-­‐ Dina Dayal (EСТОНИЯ)-­‐ индийски бойни изкуства
-­‐ Nataraja dance school (БГ)-­‐ класически индийки танц
-­‐ Sita Priya (РУСИЯ)-­‐ фюжън денс
-­‐ Nasimo (БГ)-­‐ графити на живо
-­‐ Ludax Fou&RG (БГ) – огнено шоу
-­‐ Jazz Brass Duo (ЮАР)
-­‐ Vraja Krishna (БГ)
-­‐ Йога демонстрация

и още:
-­‐ рисуване с къна
-­‐ ведическа кухня
-­‐ щанд с литература
-­‐ сувенири (от Nasimo)

За Фестивала "Ратха Ятра":

“Ратха Ятра” или „Фестивалът на колесниците“, е един от най-­‐старите фестивали в света и един от най-­‐големите духовни празници на Индия. Празник-­‐символ на духовното извисяване, любовта, хармонията, радостта и щастието, Фестивалът с многовековна традиция събира всяка година милиони поклонници в град Пури (Индия). Колесницата във форма на величествен храм разхожда усмихнатия Бог Джаганатха (Господарят на Вселената), за да даде благословиите си на всеки. Поради общочовешките ценности, които Фестивалът изразява и възможността за мултикултурен диалог, той се празнува всяка година и в над 100 града на всички континенти в света -­‐ Лондон, Париж, Ню Йорк, Мелбърн, Лос Анжелис, Сан Франциско, Монреал, Белфаст, Дърбан, Мексико и др. Фестивалът „Ратха Ятра“ се провежда в България от 1996 г.