"Хамлет" на Явор Гърдев по Уилям Шекспир очаквано триумфира на наградите "Икар", които бяха връчени от Съюза на артистите снощи в Народния театър.

Нестандартният прочит на класиката получи награди за режисура, сценография (Никола Тороманов, Даниела Ляхова и Венелин Шурелов), майсторско техническо осъществяване.

Участващият в представлението Мариус Куркински също така взе наградата за най-добра мъжка поддържаща роля, но не присъства лично за приемането й, а хореографите Виолета Витанова и Станислав Генадиев завоюваха приза за съвременен танц за вплетения в "Хамлет" пърформанс "Мишеловката".

*Явор Гърдев

Спектакълът обаче не успя да спечели и в графата за най-добър актьор чрез Леонид Йовчев, тъй като Камен Донев беше отличен за ролята си на Семьон Семьонич Подсекалников в "Животът е прекрасен" на Александър Морфов по Н. Ердам ("Народен театър"). При приемането на приза, той заяви иронично, че "няма нищо по-хубаво от комерсиалния театър".

*Камен Донев

При актрисите наградите отидоха при Гергана Плетньова за главна женска роля ("Вуйчо Ваньо" на Пламен Марков по Чехов, "Драматичен театър" - Варна), а за поддържаща – Анастасия Инглизова ("Декамерон" на режисьорката Диана Добрева от "Българска армия").

 *Гергана Плетньова

*Анастасия Ингилизова

Актьорите Силвия Станоева и Иво Желев триумфираха в категорията за дебют в играещото се в Червената къща представление "Клер, Мадам, Соланж" по Жан Жьоне с режисьор Касиел Ноа Ашер.

*Силвия Станоева

С награди за цялостен принос към театъра са наградени семейството актьори Виолета Бахчеванова и Васил Стойчев, като за пръв път отличието се дава на двама души, пише dnevnik.bg. Наградата на Съюза на артистите в България за чест и достойнство отиде при акад. Александър Балкански, който навършва 70 години.

*Васил Стойчев и Виолета Бахчеванова

Събитието с водещи Луиза Григорова и Теодор Елмазов се проведе на Международния ден на театъра, а мотото му "Печеля или не – това се пита" е препратка към "Хамлет" и специфичния превод на Александър Шурбанов на популярната реплика. С изпълнения на живо се включвиха Sentimental Swingers, джаз формацията с участието на Андрония Попова (Nasekomix) и Десислава Андонова (Phuture Shock), балет "Арабеск" и Сирма Димова от цирк "Балкански".

*Луиза Григорова

Сред присъстващите бяха служебният министър на културата и действащ актьор Владимир Пенев, президентът Росен Плевнелиев и кметът на София Йорданка Фандъкова.

*Министърът на културата Владимир Пенев

ВСИЧКИ СНИМКИ ОТ СЪБИТИЕТО ТУК:

Наградите ''Икар-2013''

Снимки: Bulphoto; на заглавната снимка: Луиза Григорова и Теодор Елмазов

*обновена: 16:20