Носителите на кинонаградите за БГ за 2010 година ще станат ясни на 25 май.

Тогава в зала „Люмиер” ще бъдат раздадени призовете за най-добър игрален, документален и анимационен филм.

Официалната церемония на българските оскари е включена в програмата на „Салона на изкуствата” на НДК, пише monitor.bg.

Подобно на Американската филмова академия имената на онези, които ще грабнат най-престижните отличия в областта на киното, се излъчват след тайно гласуване в нейния аналог у нас - Българската филмова академия.

Тя ще представлява цялата кинематографична общност, включваща сдружения и асоциации на независимите гилдии у нас. Академията ще раздаде статуетките из-между 16 игрални, 30 документални и научнопопулярни, както и 7 анимационни ленти.

„Стъпки в пясъка” на Ивайло Христов е един от фаворитите на академията, научи „Монитор” от свои източници.

Въпреки че лентата излезе по екраните през януари, тя бе включена в конкурсната програма на варненския фест „Любовта е лудост” миналата година, така че може да участва в надпреварата, обясниха те.

Това означава, че и „Още нещо за любовта” с Калин Врачански, който още не сме гледали по кината, също може да се състезава.

Сред останалите игрални филми са касоразбивачът „Мисия Лондон” на Димитър Митовски, „Похищението” на Пламен Масларов, „Раци” на Иван Черкелов, „Стъклената река” на Станимир Трифонов, „Зад кадър” на Светослав Овчаров, „Ако някой те обича” на Киран Коларов и „Лов на дребни хищници” на Цветодар Марков.

Междувременно се разбра, че родните кинодейци са изправени пред поредния проблем - със заповед на Министерския съвет те трябва да изготвят стратегия за филмовата индустрия за 12 дни. Това е част от споразумението с правителството, постигнато след техните протести миналата година.

По този повод кинодейците дадоха пресконференция и разпространиха открито писмо. „Срокът за написване на стратегията ще бъде удължен”, обещаха от министерството още по време на пресконференцията.