В първия сборник с разкази (и четирите са преведени от корейски език), издаден на български език, „Разговор с непознат“ (ИК „Изток-Запад“) корейската писателка Ън Хикьон разказва за пропастта между хората, която общуването все не успява да преодолее, за изконния човешки стремеж да се открие другия.

През 1997 г. излиза първият сборник с разкази на една от най-известните съвременни корейски писателки – Ън Хикьон; в него е включен разказът „Разговор с непознат“, за който получава авторитетната литературна награда Тонгсо. Българското издание включва четири разказа: „Мъж номер три“, „Разговор с непознат“, „Ключ“ и „Кутиите на жена ми“ (за който едва година по-късно авторката печели и престижната награда Исан). В него центърът е брак, който се разпада, когато двойката вече не може да скрие самотата, удобно настанила се в основата на залинялата им връзка. Именно в този разказ отличителната за Ън Хикьон умереност се разгръща напълно – стремежът да избягва крайна агресия или неуместна апатия са майсторски разкрити. И до днес „Кутиите на жена ми“ е сред най-популярните и разпознаваеми творби на авторката по света, заедно с романа „Подаръкът на птицата“.

Стилът на изтъкнатата корейка авторка привлича и с това, че успява умело да съчетае тънък хумор, фина изтънченост и премерен цинизъм в непринудени ежедневни ситуации. Във всяка нейна нова творба се откриват неизменни принципи, които Ън следва: тя отделя по-голямо внимание на представянето на обстоятелствата и атмосферата, отколкото на самия сюжет, фокусира се върху индивидуалното и е заинтересована от разглеждането на света в дълбочина. Същевременно забавни и проницателни, произведенията й се радват не само на голяма популярност, но и на одобрението на критиците и в Република Корея, и извън нея. Разказите в сборника „Разговор с непознат“ са превеждани на редица европейски езици: английски, френски, немски, италиански и др., а вече и на български.

Българското издание на „Разговор с непознат“ е в превод от корейски език, дело на Со Йънг Ким и Яница Иванова.

Ън Хикьон е родена през 1959 г. в Република Корея. Още от ранна детска възраст мечтае да стане писател. След завършване на университите „Сукмьонг“ и „Йонсе“ работи като учител, редактор и репортер. През 1994 г. прекъсва временно работа и се оттегля в храм. По време на престоя си там написва пет разказа и кратък роман. С него тя прави своя пробив през 1995 г. и същата година печели награда на Пролетния литературен конкурс. От дебюта си Ън Хикьон е написала 10 книги (шест сборника с разкази и четири романа), за които печели множество награди в родината си. От 2005 г. досега е председател на Дружеството за корейска култура и изкуство.