Безплатни прегледи за разширени вени ще се извършат в 8 големи града в страната в седмицата между 10-ти и 14-ти юни, според график, който ще бъде публикуван предварително на www.venite.bg .Прегледите са част от национална информационна кампания за превенция на хроничната венозна болест. Организатор на инициативата е Българско национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология.

Актрисата Деси Бакърджиева също подкрепи кампанията за превенция на разширените вени „Вземи краката си в ръце“. „В професията на актьора хората често виждат само блясъка. Истината е обаче е, че зад всяка роля в киното, телевизията и театъра се крият упорит труд. Някога репетициите за пиеса или снимките за филм продължават часове наред, в които се налага да стоим дълго време прави. Такова е ежедневието на повечето жени - непрекъснато са на крак или пък прекарват дълги часове седнали пред компютър.

Чувството за умора, тежест и болки в краката след дълъг работен ден е познато на всички. Покрай ролята, която играя в „Откраднат живот“ – съдовият хирург д-р Лора Хинова, разбрах, че тези симптоми могат да са ранен знак за появата на венозна болест. Научих също, че разширените вени не са просто естетически проблем и затова е добре да се погрижим за здравето на краката си, преди да се появят проблеми“, каза още тя.


Хроничната венозна болест засяга над 50% от населението в България, като честотата при жените е почти два пъти по-голяма от тази при мъжете. „Тревожната статистика показва, че 62% от пациентите у нас не са били лекувани. Само 1% от тях са се обърнали към специалист и са получили терапия“, обясни проф. д-р Веселин Петров, ръководител на Клиника по съдова хирургия в МБАЛ "Св. Марина", Варна и председател на Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология. Според данните 30-40 000 българи ежегодно се лекуват консервативно, а 10 000 души претърпяват хирургическа интервенция. 20% от пациентите са в напреднал стадиий на заболяването.