Биографията на най-влиятелния турски политик след Мустафа Кемал Ататюрк –оглавилия отново Партията на справедливостта и развитието президент на Република Турция Реджеп Ердоган, излезе и у нас.

Критичното издание „Реджеп Таип Ердоган. Биография” (ИК „Сиела”) от германската журналистка от кюрдски произход Чийдем Акьол описва пътя на турския държавен глава към властта – обвиненията в злоупотреби, скандалите, протестите, опита за преврат, външната политика и всички спорни въпроси, свързани с турския президент и неговата партия. Книгата съдържа предговор от Акьол, писан специално за българския читател.

Факт е, че Реджеп Таип Ердоган е най-влиятелният турски политик след Мустафа Кемал Ататюрк. Поставяйки Ердоган в контекста на цялата турска история – от Ататюрк до днес, германската журналистка от кюрдски произход Чийдем Акьол проследява живота и пътя на Ердоган към властта – обвиненията в злоупотреби, скандалите, протестите, опита за преврат, външната политика и всички спорни въпроси, свързани с турския президент и неговата партия.

В изданието „Реджеп Таип Ердоган. Биография” авторката описва подробно събитията и тенденциите, довели до днешното положение в страната – от реформите на Ататюрк, през социалното разделение между богати светско настроени „бели” турци и бедни, консервативни „черни” турци, хаоса, превратите и насилието по време на Студената война и през 1990-те, терористичните организации и икономическите кризи.

В книгата си Акьол разглежда Ердоган не като ислямист, а като тактик, който иска неограничена власт. Журналистката подчертава още, че турският президент е злопаметен – забравя дългогодишните си приятели в мига, в който започнат да пречат на сметките му, но никога не забравя враговете си, както и тези, които се осмеляват да разпитват или да говорят зад гърба му. Дори и след време, безпощадният му гняв, според Акьол, ги застига. Самата тя неведнъж е правила опити да се срещне и да разговаря с Ердоган – многократно е писала писма до правителството, но така и не получила отговор.

В предговора на книгата тя е категорична: „който иска да пише биография на Ердоган, трябва да го следва, да присъства на всичките му публични изяви. Трябва да обходи житейските му спирки, да проучва, да се опитва да стигне до обкръжението му, да анализира личността му, да говори с доверените му лица, с привържениците и с опонентите му, с неговите съвременници, да рови в десетки архиви, да прегледа материалите, писани за Ердоган, във всички медии. Проведох около петдесет разговора с хора, които или лично познават Ердоган, или директно са засегнати от неговата политика. Срещах се както с негови врагове, така и с приятели. Но много малка част от тях се съгласиха да бъдат цитирани.”

Чийдем Акьол (1978) е завършила Международно право и история на Източна Европа в Кьолн. Работила е за германския в-к Die Tageszeitung, както и за истанбулския офис на Deutsche Presse-Agentur. Понастоящем живее в Истанбул и продължава да отразява събитията в турския мегаполис. Освен на биографията на Реджеп Таип Ердоган тя е автор и на книгата „Поколение Ердоган. Турция – една разкъсана страна през 21 век“.

Българското издание на „Реджеп Таип Ердоган. Биография” съдържа предговор, писан от Чийдем Акьол през февруари 2017 г. специално за българския читател. Книгата е в превод от немски език на Екатерина Войнова.