Заключителните акорди на 16-ия Международен джаз фестивал ще бъдат поставени от Рей Джелато и неговата група „Гигантите“, тази вечер от 19.00 часа, на площад „Никола Вапцаров“ в Банско.

За ценителите на суинга и джаза, английският саксофонист и вокалист Рей Джелато е изпълнител от висока класа. Той е обиколил джаз фестивалите по света, свирил на сватбата на Пол Макартни, и на редица партита на популярни световни музиканти и знаменитости - рожденият ден на Брайън Адамс, парти на Ричард Брансън, на кралица Елизабет и други.

Талантът и популярността на Рей Джелато и групата му са оценени и в киното. Още през 1988 година Рей Джелато се появява в британския филм "Скандал". По-късно през 2000 година се снима във филма „Енигма“. Групата му „Гигантите“ печели редица награди, между които за „най-добра група за камерен джаз“ на Обединеното кралство.

„Кръстникът на суинга“, както е наречен Рей Джелато свири със своята група вече 20 години. В детството, музикалните интереси на Рей Джелато, са насърчавани от баща му, който е летец и носи у дома си купища плочи от Америка. Музиката на Сами Дейвис, Дийн Мартин, Луис Прима, Луис Джордан, Франк Синатра оказват невероятно въздействие върху младия Рей. По-късно Джелато учи саксофон и през 1982 г. се присъединява към новосъздадената група „Chevalier Brothers ", с която свири до 1988 г. Превръща се в любимец на лондонската клубна сцена. Следват турнета в Европа, Япония, записи на плочи и телевизионни предавания. През 1988 г. Рей Джелато създава собствена група, която бързо печели успех.

През 1994 г. Джелато събира нов екип, с който свири и до днес, и участва в джаз фестивалите в Умбрия (4 пъти), Монреал, Сан Себастиан (Испания), концерти в Ню Йорк, Филаделфия, Чикаго, Лос Анджелис, Бразилия и др. В момента Рей Джелато и неговата група продължават да правят нови записи в стила на суинга от 40-50 години на миналия век и да утвърждават своята популярност. Извън джаза, Рей Джалато е толкова деен и атрактивен като шоумен, че успява да покаже талант на готвач и да издаде готварска книга.