„Как да създадем ум“ (ИК „Изток-Запад“) с подзаглавие „Разкритата тайна на човешкото мислене“ от Рей Кърцуайл е вдъхновяваща и отлично аргументирана книга, разкриваща механизмите, чрез които работи мозъкът, и очертаваща насоките, които ще доведат до създаването на свръхинтелект.

Реймънд (Рей) Кърцуайл е учен, изобретател и футуролог, роден на 12 февруари 1948 г. в Куинс, Ню Йорк. Завършва Масачузетския технологичен институт. Носител е на множество престижни награди и отличия сред които Национален медал в областта на технологиите и иновациите, и „Грами“ за технически постижения. Приет е в Националната зала на славата на изобретателите, има деветнадесет почетни доктората, както и отличия от трима президенти на САЩ. Новатор, изобретател и теоретик, той е може би най-влиятелният визионер в днешно време.

„Как да създадем ум“ излиза в САЩ през ноември 2012 г. и мигновено се превръща в бестселър. В книгата Кърцуайл прави огромен пробив в изследването на това как работи човешкият мозък. Ученият описва своята теория за това как работи неокортекстът (областта в мозъка, отговорна за възприятието, паметта и критичното мислене), като организира йерархична система за разпознаване на шаблони.

Човешкият мозък може да разбере една структура, съставена от разнородни елементи, подредени в конфигурация, да представи тази подредба с някакъв символ, а след това да използва този символ, като елемент на по-сложна конструкция. Кърцуайл поставя за основна цел на изследването си да разбере как работи човешкият мозък, а направените открития да бъдат използвани в две насоки: подобряване на мозъчния капацитет и използването му за създаване на развит изкуствен интелект. Авторът се опира върху най-новите постижения на науката и върху собствените си проучвания. Кърцуайл аргументирано излага виждането си, че е във възможностите на човека да създаде небиологичен интелект, който може да обогати и разшири човешките възможности. Ето какво пише самият той в увода на своето изследване: „Като най-значимо явление във Вселената, интелектът е в състояние да надхвърли собствените с ограничения и да преобразува света по свой образ“. Изследването на Рей Кърцуайл е основополагащо за перспективите пред човешкия прогрес в бъдещето.

„Как да създадем ум“ от Рей Кърцуайл е вдъхновяващо изследване върху възможностите на човешкия мозък. Познанията за тези възможности могат да помогнат на човечеството да разшири границите на ума си и да маркират пътя, по който ще се стигне до създаването на свръхинтелект. Авторът ни показва, огромният потенциал на човешкия ум, чрез който човечеството може да се справи с нови предизвикателства. Увлекателният стил на Кърцуайл, смелите му идеи, подкрепени с огромни познания и солидна аргументация, правят четенето на книгата истинска наслада за ума.