С всяка изминала година рейтингът на така очакваната церемония на "Оскар" пада стремглаво. Като цяло това се наблюдава при повечето от големите американски наградни церемонии, сред които се нареждат "Еми" и "Грами". Това се дължи на техния формат и на прекаленото им политизиране, без да съществува чудодейно решение на проблема, пишат чуждите медии.

Откакто през 1974 г. институтът "Нилсен" започна да регистрира зрителския интерес, никога досега церемонията за "Оскар"-ите не е събирала толкова малко зрители пред телевизионния екран - едва 26,5 милиона миналата неделя, т.е. броят им е с близо 20% по-малък в сравнение с 2017 г. Консерваторите, включително Доналд Тръмп, бяха склонни да видят в този спад отхвърляне на елитизма, комбинирано с политизиране на церемониите.

Доналд Тръмп, критикуван през сезона 2016-2017 г., движението #Аз също, чествано през 2017-2018 г., битка за разнообразието - на тези каузи бе посветено много време на последните две церемонии за наградите "Оскар", но също на церемониите за отличията "Грами", "Еми" и "Златен глобус". "Някои от нас преценяват музиката, без да има политически нюанси в преценката им", заяви американската постоянна представителка в ООН Ники Хейли след тазгодишната церемония за наградите "Оскар". "Смятам, че това няма никакво влияние върху зрителския интерес", каза Дон Каристи от университета Бол стейт в Индиана, цитиран от БТА. Според него, не съществуват надеждни данни в подкрепа на подобни твърдения.

"Редица специалисти са на мнение, че преди да се говори за съдържание на големите церемонии, излъчвани от големи телевизии, по-малкият зрителски интерес е следствие от променения аудиовизуален пейзаж в резултат на все по-големия брой оферти", поясни Гейбриъл Росман от Калифорнийския университет в Лос Анджелис.

Сред причините за спадналия зрителски интерес е и продължителността на церемониите. "Тазгодишната церемония за наградите "Оскар" продължи 3 часа и 54 минути, като най-вълнуващата част от нея бе в последните 45 минути", припомни Робърт Томпсън от университета в Сиракюз, щата Ню Йорк. След "маратонската" церемония за "Оскар"-ите през 2002 г., продължила 4 часа и 20 минути, Американската академия за кинематографично изкуство и наука намали броя на почетните отличия. Всъщност те вече не се връчват на церемонията. Това обаче не промени нещата. Съдържанието на церемониите също поражда въпроси.

"Те канят най-добрите американски актьори и ги карат да четат текстове, които сякаш са написани от счетоводител", отбеляза Робърт Томпсън. "Освен това участващите в надпреварата за отличията филми не са популярни - изтъкна Гейбриъл Росман, посочвайки "Лунна светлина", спечелил "Оскар" за най-добър филм през 2017 г. - А през 90-те години на миналия век много от носителите на "Оскар" за най-добър филм бяха успешни в бокс-офиса."