Когато през 1991 г. в Елин Пелин, където живее семейството на фолкпевицата Ани Хоанг, МВР прави чистка на виетнамци, полицай отива в дома им и се споразумява срещу 2000 лева тогавашни пари да не закача баща й.

Прибира обаче документи на Фук Чонг и оттогава виетнамецът е без документи у нас. Сега е минал в нелегалност, тъй като МВР се опитва да го принуди да напусне България като нелегално пребиваващ.

"С Ани сме от три години заедно, но аз едва миналата година разбрах за проблема й. Родителите дори не бяха женени, тъй като на него му беше нужен документ от Виетнам, че е не сключвал брак там", каза продуцентът Люси Иларионов, който живее с Ани, в "Тази събота" по Би Ти Ви.

"Трябваше да издадат документите от виетнамското посолство, но те струваха доста долари, които ние нямахме. Много се страхуваше да отиде в посолството, защото смяташе, че ще го заловят и екстрадират. Люси се намеси, успя да го заведе в посолството. Получихме документа, миналата година се ожениха, ние им бяхме свидетели", разказа Ани Хоанг.

Оттам нататък обаче започнали мъките на семейството за български паспорт. "В началото на годината отидохме в МВР-Елин Пелин, после в СДВР-Гео Милев, а оттам информираха бащата на Ани, че трябва да напусне България и да кандидатства за виза Д. Това няма как да се случи, защото, ако напусне, няма да може да се върне.

До сключването на брака миналата Фук Чонг Хоанг предимно си е стоял в Елин Пелин и се е стремял да няма срещи с полицаи, защото няма документи за самоличност. Дори не е стъпвал на концерт на дъщеря си.

"Намерих връзка в МВР, но полицаят ми поиска 2000 евро, за да му издадат временен документ. Аз отказвам да действам по този начин, не съм съгласен през 6 месеца да плащам, за да може този човек да е със семейството си. Той живее в България от 32 години, всеки месец плаща по 400 лева вноска за кредита, с който майката на Ани е купила жилището им. Не е крадец и измамник, но много често попадаше на хора, които нямат сърце и като разберат, че няма документи, го мамеха с парите. Обърнахме се към вицепрезидента на България, влиза й в правомощията - има комисия, която ще разгледа случая", каза Люси.

Водещата Диана Любенова заяви, че от Би Ти Ви са пратили запитване по случая до МВР, а отговорът е, че случаят е пренасочен към дирекция емиграция, разгледали са всички документи на виетнамеца и семейството му ще бъде информирано за отговора до дни.