Известният българския режисьор, продуцент и сценарист Стефан Командарев ще бъде част от петчленното жури на МСФФ. „NEW WAVE" ще се проведе между 21-24 януари 2015 г. в кино „Одеон", София.

Стефан Командарев е роден на 28 септември 1966 г. в София. През 1993 г. завършва Медицинската академия, а през 1998 г. - кино и ТВ режисура в Нов български университет. Член е на Българската асоциация на кинорежисьорите, Българската асоциация на филмовите продуценти и на Европейската филмова академия. Автор е на редица наградени документални и игрални филми, между които „Балонът" (1997), „Случайни чаши" (1998 г.) „Градът на жените баданте" (2009) и „Русенска кървава сватба" (2009).

Най-новият филм на Стефан Командарев е „Съдилището" (2014). Лентата спечели наградата за най-добър игрален филм на фестивала „Златна роза", а Асен Блатечки получи награда за най-добра мъжка роля. Филмът, както и други продукции на Командарев, разглежда една много човешка история, този път представена чрез сложните взаимоотношения между баща и син. Основните герои във филма са Митьо, изигран от актьора Асен Блатечки, и сина му Васко. Двамата живеят в беден район в близост до българо-турско-гръцката граница. Митьо е загубил всичко, което някога е имало значение за него – съпругата си, работата си и доверието на сина си. Последната му надежда е да спаси връзката с детето си, Митьо трябва да намери опрощение и да плати за греха си, извършен преди 25 години. Филмът е заснет сред уникалната природа на Родопите и представлява истинско зрелище. Освен актьори, в продукцията взимат участие и голям брой каскадьори.

Първият пълнометражен филм на Командарев „Пансион за кучета" от 2000 г. попада в селекцията на фестивала „Берлинаре" през 2001 г..
Командарев е и режисьор и сценарист на филма „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" от 2008 г. Филмът е участвал в над 70 фестивала. Това е първият български филм, попаднал в краткия списък за най-добър чуждоезичен филм на наградите Оскар през 2010 г., и е най-разпространяваният в световен мащаб български филм. „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" е разпространен в 93 страни, спечелил е 35 награди от международни филмови фестивали, голяма част от които са награди на публиката.

Международен студентски филмов фестивал „NEW WAVE" се организира за втора поредна година от департамент „Кино, реклама и шоубизнес" на Нов български университет и ще се проведе от 21 до 24 януари 2015 г. в кино „Одеон". Одобрени за участие са 58 филма от 12 държави.