На специална пресконференция в Пловдив, състояла се в дома на културата „Борис Христов“, присъстваха Минко Ламбов, Ани Топалова (либрето и текст на песните), Димо Алексиев и Весела Бонева.

Поводът беше най-чаканото културно събитие от есенния календар – спектакълът „Рибарят и неговата душа“, чиято премиера предизвика фурор в НДК по време на „Салон на изкуствата”.

Екипът на поп-операта, разказа пред фенове и журналисти любопитни подробности около спектакъла.

„Много се радвам, че съм тук, в Пловдив, и нашият усърден труд ще бъде видян на родна земя. За мен публиката в Пловдив е много специална. Изключително вълнуващо е продуктът ни да бъде представен по възможно най-добия начин, защото в него е вложено много старание и се надявам на родна сцена нещата да се случат наистина вълшебно. Защото това е една невероятна приказка и като музика, визуализация и присъствие“, разказа Ани Топалова.

„Рибарят и неговата душа" е мащабен новаторски проект, в който участват над 100 артисти от различни сфери на изкуството. На сцената се срещат симфоничен оркестър с поп-рок банда, балет в неговите най-разнообразни форми, хор и любими на българската публика изпълнители-солисти. Ненчо Балабанов е в главната роля – един изключително талантлив артист и певец. Стефан Владимиров – оперен певец е в ролята на отеца, Мариана Попова е в ролята на Вещицата, Димо Алексиев е Оскар Уайлд и Амалия в ролята на Душата.

„Идеята за написването на поп-операта беше на Ани. Първоначално си мислехме форматът да е изцяло мюзикъл, но в последствие се оказа, че операта преобладава, тъй като повечето диалози са превърнати в арии и сонети. Това е направено с цел да улесним певците, които обикновено пеят страхотно, но срещат затруднение, когато се стигне до актьорската част. Ние успяхме да направим невероятно сложни и много красиви дуети. Следвахме интуицията си и нещата се получиха страхотно“, споделиха от екипа.

Освен, че си тръгнаха със „Сребърна лира“ от провелия се в Пловдив песенен конкурс, Минко и Ани са направили обстойно проучване на Летния театър, който позволявал прекрасна видимост от всички места, защото „картината, която е създала Полина Герасимова наистина си заслужава“. Визиите се допълват по приказен начин от костюмите, които са дело на Кремена Халваджиян.

Поп-операта кара публиката да мисли, да преживява, затова е и толкова специална. В спектакъла се разгръщат два плана – единият е по-философски, който представя живота на Оскар Уайлд, другият е самата приказка, която тече през цялото време. Всеки може да намери нещо за себе си.

Веси Бонева разказа, че носи русалското в себе си още от дете докато гледала филмчето на касета. След време получила предложение да озвучи героиня от лента, която се оказала „Малката русалка“, а след срещата ѝ с Ани Топалова, която ѝ разказала за проекта, на Веси не ѝ оставало нищо друго, освен да обясни, че всъщност, тя е изключително подготвена за ролята и, че е истинска русалка.

„Не е лесно да влезеш в образа на Оскар Уайлд, но аз съм стигнал до едно положение, в което не дразня публиката“, сподели шеговито Димо Алексиев за своето превъплъщение.

Заповядайте на 9 септември в „Летен театър“ Пловдив на поп-операта „Рибарят и неговата душа“, за да разберете могат ли хората още да обичат и до къде са готови да стигнат от любов.

Билетите за спектакъла в Пловдив са на цени от 10, 15, 20, 25 и 30 лева.